Kıdem tazminatı hesabında nelere dikkat etmeliyiz?
Soru: Merhaba, ben görevimde henüz yeniyim. Şuan bir kıdem tazminatı hesabı yapmam gerekiyor fakat kafama takılan şeyler var açıkçası. İşveren olarak kıdem tazminatı hesabında nelere dikkat etmeliyiz? Kıdem tazminatı hesabına neleri dahil etmeliyiz? Neleri dahil etmemeliyiz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Kıdem tazminatında işçinin son brüt ücreti dikkate alınır.
İşçinin son brüt ücretinin yanında işçiye sürekli ödenen yan hakların aylık brüt tutarları da kıdem tazminatı hesabında kullanılacak giydirilmiş ücrete dahil edilir.
Çalışana yılın belli dönemlerinde ödenen, sürekliliği olan (yılda bir,üç ayda bir gibi) prim, ikramiye, giyecek yardımı, yakacak yardımı vb. menfaatler kıdem tazminatı hesabında bir aya tekabül eden tutarı giydirilmiş ücrete eklenir.
Kıdem tazminatı hesaplama işlemi yürütülürken, çalışan, aynı iş yerinde çalıştığı her yıl için son aldığı maaşın brüt tutarı kadar kıdem tazminatı alacak şekilde hesaplama yapılır.
Tam yıldan artan günler ise aynı oranda kıdem tazminatına eklenir. Yani çalışanın işten ayrıldığı tarihteki giydirilmiş ücretinin 365’e bölünmesi ile günlük alması gereken kıdem tazminatı hesaplanır.
Kıdem Tazminatından sadece damga vergisi kesintisi yapılır. ( Bkzn: Kıdem tazminatınından kesinti yapılabilir mi? )
Kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan giydirilmiş ücret/kıdeme esas ücret için bir tavan tutarı belirlenmiştir. Her yıl ve yılın belli dönemlerinde değişen bu tavan tutardan daha yüksek bir tutar kıdeme esas ücret olamaz. Yani brüt kazançları toplamı, kıdem tazminatı tavan ücretinden fazla olan kişilerin alacağı kıdem tazminatı tavan ücret üzerinden hesaplanmalıdır.
2017 yılının ilk altı ayında kullanılan kıdem tazminatı tavanını öğrenmek için TIKLAYINIZ.
Aşağıda kıdem tazminatı hesabına dahil edilmesi gereken ödemeleri bulabilirsiniz.
- Çıplak ücret,
- Yemek yardımı,
- Kasa tazminatı,
- Gıda yardımı,
- Yakacak yardımı,
- Eğitim yardımı,
- Konut yardımı,
- Giyecek yardımı,
- Erzak yardımı,
- Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli,
- Unvan tazminatı,
- Aile yardımı,
- Çocuk yardımı,
- Temettü,
- Havlu ve sabun yardımı ( iş yerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz)
- Servis yardımı,
- Yıpranma tazminatı,
- Kalifiye,
- Nitelik zammı,
- Sağlık yardımı,
- Mali sorumluluk tazminatı,
- Devamlı ödenen primler