Kadın işçilerin doğum izni ne kadardır?
Soru: Merhaba, doğum istirahatine ayrılmak üzereyim fakat doğum öncesi raporumun doğum sonrasına aktarımı durumu filan varmış. Bu sayede doğum sonrası iznimin daha fazla olacağını söylediler. Sizlere danışmak istedim. Kadın işçilerin doğum izni ne kadardır? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Doğum izni tekil gebelikte doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz ve çoğul gebelikte doğumdan önce on, doğumdan sonra sekiz olmak üzere ikiye ayrılır. Doğum öncesi izniniz, tekil gebelikte hamileliğinizin otuz ikinci haftasında sekiz hafta olarak doktor raporuyla başlar.
Doğum izni ne kadardır?
Doğum istirahatlerinde iki parça istirahat bölümü olmakta. Bunlardan birincisi yukarıda da söz ettiğimiz gibi hamileliğinizin otuz ikinci haftasında doktor raporuyla başlayacak olan doğum öncesi istirahattir. Bu istirahat doğum gerçekleştikten sonra sona erer ve gene doktor tarafından doğum sonrası istirahat süreniz başlatılır. Fakat zaman zaman uygulamada bazen değişiklikler de yapılabiliyor.
Diyelim ki işiniz biraz yoğun ve kendinizi iyi hissediyorsunuz ya da doğum sonrası istirahate daha çok ihtiyacınız var. Bu durumda şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz.
Doktorunuz tarafından yazılacak olan ve içeriğin de sizin ve çocuğunuzun sağlık durumunun müsait olduğunu belirten bir rapor ile hamileliğinizin otuzyedinci haftasına kadar çalışabilirsiniz.
Doğum öncesi kullanmanız gereken ama doktor raporuyla kullanmadığınız istirahat sürelerini doğum sonrasında ki istirahat sürenize ekleyebilirsiniz. Yani otuz ikinci haftada çıkmanız gereken doğum iznine otuz yedinci hafta çıktınız diye aradaki beş haftalık istirahatiniz yok olmaz. Doğumdan sonraki istirahatiniz sekiz hafta yerine dilerseniz on üç hafta olabilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin hakkım var mı?
Doğum öncesi ve doğum sonrası hak edilen olan istirahat süresi sona erdikten sonra, kadın işçiler arzu ederler ise işverenlerinden altı aya kadar ücretsiz izin talebinde de bulunabilirler. İşveren doğum yapan kadın işçilerin bu talebini reddetme şansı bulunmamaktır. İstirahatiniz bittikten sonra işvereniniz ile irtibata geçip, ne kadar ücretsiz izin kullanmak istediğinizi beyan edebilirsiniz fakat burada dikkat etmeniz gereken bir şey var; doğum nedeniyle kullanacağınız ücretsiz izin süresinde hem işvereninizden hemde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir ücret almayacaksınız.