Evde çalışan hizmetliye kıdem tazminatı ödenir mi?
Soru: Merhaba, ben yaklaşık 8 senedir bir villa da kısmi zamanlı temizlikçi olarak çalışıyorum. Bu ay sonunda ev sahibim taşınacağı için işime son veriliyor. Ben bir şey merak ediyorum; Bu kişilere 8 senelik bir hizmetim söz konusu. Onları üzmek istemem ama yasal haklarımı da kendilerine iletmek istiyorum. Acaba ben bu 8 senelik çalışma sonrasında kıdem tazminatına hak kazanıyor muyum? Evde çalışan hizmetliye kıdem tazminatı ödenir mi? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Kıdem tazminatı kimlere ödenir?
Kıdem tazminatı ödenmesinde üç önemli şart vardır. Birincisi 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi işçi olunması, ikincisi aynı işyerinde veya aynı işverenin değişik işyerlerinde iş sözleşmesinin en az bir yıl sürmüş olması ve üçüncü şart ise 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilen şartlar oluşması gerekmektedir.
1475 Sayılı Eski iş Kanunu’nun yürürlükteki 14. maddesine göz atmak için TIKLAYINIZ.
Hangi durumlarda kıdem tazminatı ödenir?
- İşveren tarafından 4857 sayılı Kanun’un 25. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
- İşçi tarafından 4857 sayılı Kanun’un 24’üncü maddesi uyarınca,
- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,
- Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;
- 506 Sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,
- Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi nedeniyle,
- İşçinin ölümü sebebiyle son bulması durumunda işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem tazminatı için gerekli olan ilk ve en önemli şart, kıdem tazminatı ödenecek kişinin 4857 Sayılı İş Kanunu‘na tabii olarak çalışmasıdır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 4. maddesinde “Ev hizmetlerinde” çalışma koşulları istisnalar arasında sayıldığından, iş Kanunu’nun uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla ev hizmetlerinde çalışanlara kıdem tazminatı da ödenmesi söz konusu değildir.
Bu çalışmalar İş Kanununun 4. maddesine göre istisnalar arasında sayıldığından bu çalışanların ihbar ve kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır.