Belirli süreli iş sözleşmesi bitiminde işsizlik maaşı olur mu?
Soru merhaba, yaklaşık bir senedir özel bir şirkette belirli süreli iş sözleşmesine tabii olarak çalışmaktayım. Sözleşmem bir yıllık ve bir ay sonra son bulacak. Ben bu durumda işsizlik maaşını hak edebilir miyim? Belirli süreli iş sözleşmesi bitiminde işsizlik maaşı olur mu? Bilgi verebilirseniz sevinirim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşsizlik sigortasına ilişkin düzenlemeler, 4447 sayılı yasa ile yapılmaktadır. Yasal düzenleme kapsamında; herhangi bir sigortalının işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için, son 3 yılda en az 600 gün ve son 120 günde kesintisiz işsizlik sigortası primi ödeyerek çalışmış olması ve kendi iradesi dışında işsiz kalması gerekmektedir. Belirtilen prim ödeme şartını yerine getirmiş olan sigortalı, belirli süreli iş sözleşmesinin süre bitimi nedeni ile feshi durumunda; işsizlik maaşından faydalanabilir.
Sizin belirli süreli iş sözleşmesine tabii olarak çalışmanız sizin işsizlik maaşı almanıza engel olmaz. Belirli süreli iş sözleşmenizin sözleşme bitimi sonrasında sizin adınıza düzenlenecek olan işten çıkış bildirgeniz de iş yerinizden çıkış nedeniniz ” işin sona ermesi ” olarak beyan edileceği için herhangi bir problem bulunmamakta. Sözleşme bitiş ve işten ayrılış tarihinizden itibaren Eğer işsizlik maaşı için gerekli olan diğer şartları yerine getirebiliyorsanız işsizlik maaşına başvurabilirsiniz.
Aşağıdaki listede belirtilen işten ayrılış kodları ve nedenlerinden biriyle çıkışı verilen sigortalılar işsizlik maaşına hak kazanırlar;
- 04- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi,
- 05- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi,
- 12-Askerlik,
- 15-Toplu işçi çıkarma,
- 17- İşyerinin kapanması,
- 18- İşin sona ermesi,
- 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih,
- 24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih,
- 25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih,
- 27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih,
- 28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih,
- 31- Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih,
- 32- 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih,
- 33- Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi,
- 34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih,