Mülakat sırasında dürüst olun.
Normal şartlar da herhangi bir kariyer hedefiniz ya da firmanız da sağlıklı bir şekilde çalışma durumunuz söz konusuysa öncelikle size sorulan sorulara dürüst cevaplar vermeniz gerekiyor. Mülakat sırasında size sorulan sorulara yanlış cevaplar verdiğiniz taktirde, işe alım işlemi gerçekleşse dahi, ileriki dönemler de bu durumun ortaya çıkma ihtimali ve bu nedenle de işvereninizin yanlış beyanda bulunduğunuz için iş akdinizi feshetme durumu oldukça yüksektir.
Karşı sorular sorun.
Evet siz bir mülakata gireceksiniz ve normal şartlada soru soran değil de, genellikle cevaplayan taraf siz olacaksınız. Ama öyle bir an yakalayacaksınız ki, bu sefer soruları siz soracaksınız. Tabiki bu soru olayını firmanın ekonomik durumu, ya da size vereceği maaş konularında yapmayacaksınız. Bu konuları konuşmak için henüz çok erken, direk siz ücret politikası hakkında konuşursanız bu durum size olumsuz olarak geri dönüş yapacaktır. Sizin burada sormanız gereken sorular, başvurduğunuz pozisyonda işlemlerin nasıl yürütüldüğüne dair olmalıdır.
Örnek veriyorum, bir lojistik firmasına sevkiyat sorumlusu olarak başvuruda bulunuyorsanız, soracağınız sorular sevk irsaliyelerinin kim tarafından kesildiğini, ürün sevkinin anlaşmalı bir firma ile mi yoksa kendi bünyesinde ki araçlarla mı yürütüldüğünü, sevkiyat sırasında yaşanabilecek olası problemler de nasıl bir yol izlendiği gibi sorular olmalıdır. Çok basit, küçük sorulardır belkide ama karşı tarafa işinize hakim olduğunuzu farkettirebilmek adına önemli bir yöntemdir.
Takım elemanı olduğunuzu vurgulayın.
Siz bir bireysiniz, ve bir pozisyona başvurdunuz. Belki tek başınıza çalışacaksınız, belkide bir ekip ile. Ama hangi durumda olursa olsun, kişisel insan ilişkileriniz ile ilgili olumlu bilgiler verin. İllaki çalıştığınız firma da herkes ile anlaşmak zorunda değilsiniz. Ama iş hayatınıza profesyonel olduğunuzu ve iş ile ilgili çalışma arkadaşlarınız ile gerçekleşecek dialoglarınız da problem yaşanmayacağınızı iletmeniz yararınıza olacaktır.
Ciddiyetinizi bozmayın.
Bu biraz mülakatı gerçekleştireceğiniz kişi ile orantılı olsa da siz gene de tavrınızı bozmamalısınız. Yapacağınız mülakat çok samimi bir ortamda gerçekleşiyorsa şayet, bunun kontrolü sürekli karşı tarafta olsun. Gereksiz ve alakasız şaka ve esprilerden uzak durun. Karşı tarafın size yapacağı olası bir espriye ise hafif bir tebessüm ile karşılık verin.
Özel bilgilerinizi vermeyin.
Genellikle mülakatlar da özel hayatınız ile ilgili bir soru ile karşılaşmazsınız. Bu nedenle asla bu tarz bir soru sorulmadığı taktirde özel hayatınız ile bir bilgi paylaşmayın. Durup dururken aileniz ile yaşadığınız sıkıntılardan, ya da geçmiş problemleriniz ile ilgili bilgi vermekten kaçının.
Ücretinizi konuşmayın.
Tabiki iş görüşmesi yaptığınız firmadan beklentilerinizden bir tanesi de alacağınız ücreti öğrenmektir. Ama bunun zamanı vardır. Daha ortada herhangi bir şey yokken, ” ben şu kadar maaş istiyorum.” demeniz size hiç bir şey kazandırmayacak, aksine görüşmenizin olumsuz sonuçlanmasına sebep olacaktır. Size bu soru sorulduğu taktirde ise firmanın ücret politikası hakkında fikrinizin olmadığını beyan etmeniz ve bu soruyu askıda bırakmanız bana göre en doğrusudur. Ama illaki bir cevap vermeniz gereken durumlarda ise asla olmazsa olmaz demeyip, ortalama bir rakam söyleyin. ” Benim istediğim rakam şu kadar, bunun altında asla çalışmam.” derseniz şayet hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.