İşe giriş bildirgesi vermemenin cezası ne kadardır?
Soru: Merhaba, bir çalışanımız doğum nedeniyle istirahat aldı ama kendisine bir türlü istirahat ödeneği çıkmadı. Yaptığımız araştırmalar sonucu bağlı bulunduğumuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü‘nde ki görevli memur sigortalının işe giriş bildirgesinin olmadığını bize söyledi. Ama biz her ay kendisi ile ilgili düzenli olarak APHB‘ni kuruma veriyoruz. Yani prim konusunda sorunumuz yok ama işe giriş bildirgesini vermeyi unutmuşuz. Açıkçası böyle bir durum ilk defa başımıza geldi ve ne yapacağımıza dair en ufak bir fikrimiz yok. Bu hatadan dolayı ortalama ne kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalırız? Kurum cezada herhangi bir indirim sağlar mı? Sigortalı işe giriş bildirgesi cezası ne kadardır? Değerli bilgilerinize ihtiyacım var, şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşe giriş bildirgesi, iş yerlerinin çalıştırmaya başlatacağı sigortalılar için Sosyal Güvenlik Kurumu‘na vermesi gereken hayati bir belgedir.
İşverenler iş başı verdiği işçileri ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirim yapmak ile mükelleftir. Bu bildirimin adı da ” Sigortalı işe giriş bildirgesi ” olarak nitelendirilmiştir. Bu bildirimin zamanında yapılmaması işverenleri idari para cezası ile karşı karşıya bırakır fakat cezanın miktarında yaşadığınız hadisenin kim tarafından fark edildiğinin önemi büyüktür.
İşe giriş bildirgesi kaç gün içinde verilir?
Normal şartlar altında, işveren tarafından geç verilen bir sigortalı işe giriş bildirgesinin idari para ceza tutarı her bir işçi için bir brüt asgari ücrettir.
Fakat aşağıdaki durumlar gerçekleşir ise ceza tutarları değişmektedir.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği mahkeme kararıyla tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği SGK denetmenleri, müfettişleri veya kontrolle görevli memurlarınca ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği bankalardan ya da kamu kurumlarından alınan belgelerden tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.
- Yukarıdaki kurumlarca belirtilen hususların yıl içinde tekrarladığı tespit edilirse ceza asgari ücretin beş katı olacaktır.
İdari para cezasında herhangi bir indirim uygulanır mı?
Normal şartlar da yaşadığınız bu durumdan sonra idari para cezasının tarafınıza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme işlemi gerçekleştirirseniz tarafınıza ceza tutarının dörtte biri tutarında indirim uygulanır. Fakat karşılaşacağınız ceza, herhangi bir denetim sırasında görevli memurlar tarafından tespit edilir ise, bu durumda tarafınıza herhangi bir indirim uygulanmaz.