İş kazasında rapor parası
Soru: Merhaba, ilk defa sigortalı oldum fakat çalıştığım firmada üçüncü günümde iş kazası geçirdim. Şuan istirahatim söz konusu. Arkadaşlarım, iş kazasında rapor parası alabilmem için en az otuz gün primimin olması gerektiğini söylüyorlar. Ben rapor parası alamayacak mıyım? Sgk iş göremezlik şartlarını yerine getiremiyor muyum? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar, çok büyük geçmiş olsun. Umarız ki en kısa sürede sağlığınıza tekrardan kavuşursunuz.
Sorunuza gelince, dilerseniz geçici iş göremezlik yani rapor parasından faydalanma şartlarından kısaca söz edelim.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nda 3 çeşit geçici iş göremezlik ödeneği mevcuttur ve bunlar;
-
Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmakta olan kişi iş yerinde bir kaza geçirmiş ise veya işiyle alakalı olarak meslek hastalığından ötürü rapor almış ise SGK rapor parası alma hakkına sahiptir.
-
Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 (doksan gün) prim ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.
-
Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkına sahiptir. Çoğul hamileliklerde süre, doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadının rapor parası almasında da yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır.
Olarak belirtilmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğini (rapor ödemesini) alınan raporun 3. gününden itibaren ödemeye başlar. Ancak ilk iki günlük raporun ücretinin işveren tarafından ödeyeceğine dair Yasada düzenlenen bir kanun maddesi yoktur. 1 veya 2 gün rapor alanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından rapor parası ödenmez.
İş kazaları nedeniyle alınan istirahat ödemelerinde prim şartı bulunmamaktadır.
Fakat iş kazalarında farklı bir uygulama söz konusudur. Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin istisnası ise iş kazası olması durumudur. İş kazası sebebiyle alınan raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu rapor alınan her günü öder. Ayrıca iş kazası geçirmiş bir kişinin sağlık aktivasyonunun yapılması için 30 gün prim yatırma şartı aranmaz. Ayrıca iş kazası raporlarında geriye doğru 90 günün olup olmadığına da bakılmaz. İş kazası geçiren sigortalının bir günlük sigortası olması, istirahat ödeneğinden faydalanması için yeterlidir. Bknz: İş yerinde gerçekleşen tüm kazalar iş kazası mıdır?
Özetleyecek olursak şayet;
Sigortalıların sağlık nedenleri ile yaşayacağı devamsızlıklarında belirlenen şartlar içerisinde geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Fakat olası bir iş kazasına maruz kalan işçi için bu şartlar geçerli değildir. İş kazasına uğrayan sigortalı, sigortalılığının ilk gününde kazaya uğramış olsa bile kendisine geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. İş kazalarında geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanılabilmesi için herhangi bir prim günü sınırı bulunmamaktadır.
İş kazası bildirimi yapmama cezası
İş kazası hakkında tüm merak edilenler