Soru: Merhabalar, annem özel bir klinikte tedavi görmekte fakat yaşlılıktan ötürü tuvalet sorunu yaşamakta. Klinik bizden her ay bez parası istiyor. Ben SGK’nın bu konuyla ilgili bir yardımı olduğunu öğrendim. Bunun için ne gibi şartlar gerekiyor? Nereye başvurmalıyız? SGK’nın hasta bezi yardımı sadece yatalak hastalar için mi geçerli? Diğer hastalara da hasta bezi yardımında bulunuyor mu? Bana bilgi verebilir misiniz? İyi günler.
Cevap:
Merhabalar, geçmiş olsun.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre belirli şartları sağlayan sigortalı ve ya hak sahibi durumundaki yatalak hastaların, hasta alt bezlerinin masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2 ayda bir 240 adet bezin tutarı karşılanmakta, bu da günlük 4 adet beze tekabül etmektedir.
Sigortalı tarafından alınan bezlerin fiyatı ne olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bez başı ödeyeceği tutar değişmemektedir.
Uzman hekim raporu ile mesane veya rektum kontrolü olmaması nedeni ile (çocuklar için en az iki yaşını tamamlamış olmak kaydı ile) hasta alt bezi kullanması gerekli görülen hastalar için günde 4 adedi geçmemek üzere en fazla 1 aylık miktarlarda hasta alt bezi reçetelendirilmesi durumunda bedelleri Kurumca karşılanır.
Hasta alt bezi bedellerinin ödenmesinde, UBB kayıt/ bildirim işlemi tamamlanmış olma ve UBB ile Sağlık Bakanlığınca onaylanmış olma şartı aranmaz.
Hasta alt bezinin sağlık kurumlarınca temin edilmesi halinde sağlık raporu aranmaz.
- Aldığınız hasta bezi faturasının aslı (Bez adedi belirtilmeli.)
- Reçete (uzman doktor kaşeli, imzalı olmalı; hasta bezi ihtiyacı 1 aylık 120 adettir yazılmalı, son mevzuata göre 2 aylık 240 adet için de reçete de alınabiliyor.)
- Sağlık Kurulu Raporu (her ay “ASLI GİBİDİR” ibareli örnek)
- Kimlik Fotokopisi (T.C. Kimlik Numaralı)
- Medikal market, eczane vb. yerlerden hasta bezini satın alabilirsiniz.
Hasta alt bezlerinin karşılanması şartları nelerdir?
Öncelikle herhangi bir devlet hastanesinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel bir hastaneden hasta ile ilgili heyet raporu alınmalıdır. Almış olduğunuz rapor da mesane veya rektum kontrolü olmaması nedeni ile bez kullanımı uygundur ibaresinin yer alması gerekmektedir. Sağlık kurumlarından almış olduğunu raporlar doğrultusunda, bağlı bulunduğunuz sağlık ocağına bizzat başvurup, ilgili hekimden bir aylık ( iki aylık yazdırmanız da mümkün ) bez reçetesi yazdırabilirsiniz. Bu reçete ile herhangi bir eczane ya da medikal ürün satan bir dükkandan reçete miktarı kadar bez temin edebilirsiniz.
Hastanın yatalak olmasına gerek var mı?
Hayır böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Hastanın mesane veya rektum kontrolü olmaması yeterli. İlla yatalak hasta olmasına gerek yok.
SGK kaç lira ödeme yapıyor?
Tanesine 0,6 TL (yani 60 kuruş) + % 18 KDV ödeme yapar. KDV dahil 0,708 TL’dir.
SGK günlük kaç adet için ödeme yapar?
Günlük maksimum 4 adet için ödeme yapar.
SGK günlük kaç lira ödeme yapar?
SGK hasta altı bezleri için günlük olarak 0,6 TL x 4 = 2,4 TL KDV hariç ödeme yapar. KDV dahil 2,832 TL’dir.
SGK kaç adet hasta altı bezine ödeme yapar?
SGK 1 aylık 120, 2 aylık 240 adet için ödeme yapar.
1 aylık ödeme: 120 x 0,60 TL = 72 TL KDV hariçtir. KDV dahil 84,96 TL‘dir.
2 aylık ödeme: 240 x 0,60 TL = 144 TL KDV hariçtir. KDV dahil 169,92 TL‘dir.
SGK’dan nasıl ödeme alırım?
İstenilen belgeler SGK’nın ilgili birimine teslim edildikten sonra mevzuata uygun şekilde geri ödeme yapılmaktadır.
SGK’dan ödeme almak için hangi evraklara ihtiyacım var?
Hasta altı bezlerinin SGK’dan geri ödemesini alabilmek için heyet raporu, reçete, hasta kimlik fotokopisi ve ürün faturasına ihtiyacınız var. Hasta başkası üzerinden bakılıyorsa sigortalının kimlik fotokopisi de gerekmektedir.
SGK ödemeyi nereye yapıyor?
SGK ödemeyi öncelikle varsa sigortalının hesap numarasına, yoksa Ziraat Bankası’na TC kimlik numarasına yapmaktadır.