İşçi ikinci bir işte çalışabilir mi?
Soru: Merhaba, bir iş yerinde çalışmaktayım fakat geçinemiyorum. Bu neden ile ek iş olarak bir iş daha buldum. Bu işte çalışabilir miyim? Sigortamda bir problem olur mu? Asıl yapmakta olduğum iş yeri ile ilgili bir problem yaşar mıyım? İşçi ikinci bir işte çalışabilir mi? Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Günümüz de bir takım ekonomik sorunlar bizi bazen farklı arayışlara yönlendirebiliyor. Haklısınız bu konuda sizi eleştirmemiz söz konusu değil. Fakat ikinci bir işte çalışma konusu biraz hassas. Elimizden geldiği kadarıyla sizlere anlatmaya çalışalım.
Sigortanız da herhangi bir problem olmaz.
Eğer sigortalı birden daha fazla işveren yanında çalışıyorsa her işveren tüm sigortalılar için verdiği aylık prim ve hizmet belgesi ile çalıştırdığı sigortalıyı SGK’ ya bildirir. Sigortalının iki ayrı işveren yanında çalışması halinde, her iki işverende diğer işverenin yanında çalışıp çalışmadığına bakmaksınız, normal sigortalılar için verdiği aylık prim ve hizmet bildirgesi ile çalışma günü ve sigorta primine esas kazançlarını SGK’ ya bildirir.
Ancak bir sigortalı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi çalışıyorsa o sigortalıyı çalıştırdığı tüm işverenler sigortalı olarak SGK’ ya bildirmesi ve primlerini ödemesi gerekmektedir. Hizmet akdine tabi çalışan kişi başka bir işverenin yanında sigortalı çalışıyor ve SGK’ ya sigortalı olarak bildiriyor diye aynı sigortalıyı çalıştıran ikinci işveren çalıştırdığı kişiyi SGK’ ya bildirmezlik yapamaz. Her iki işverende sigortalıyı çalıştırdıkları kadar SGK’ ya ayrı ayrı bildirim yapmak zorundadır. Bildirmemesi halinde sigortasız işçi çalıştırmış gibi işlem yapılır.
Prim gün sayınız 30 günü aşamaz.
Çalıştığınız yerden bildirilen günlerin 30 günü, kazancında prime esas kazancında üst sınırına kadar kısmı dikkate alınır. Bu şekilde bir sigortalı iki ayrı iş yerinde çalışabilir. İki iş yerinde çalıştığınız saatlerin toplamı haftada 45 saati, ayda 30 günü geçemez.
İşvereniniz ile imzaladığınız iş sözleşmenize dikkat edin.
4857 Sayılı İş Kanunu’nda bu konu ile ilgili net bir hüküm bulunmadığı için bu konuda belirleyici olan, tarafların imzalamış oldukları iş sözleşmesidir. İş sözleşmesinde ikinci işte çalışma yasağı yoksa ya da buna izin verilmişse işçi ikinci bir işte çalışabilir. İş sözleşmesinde başka bir işte çalışma peşinen yasaklanmışsa işçinin ikinci bir işte çalışmaz.
İkinci işte çalışmak için gerekli şartlar nelerdir?
Aşağıda ki şartlardan bir tanesi bile gerçekleştiği taktirde işçinin ikinci bir işte çalışması kesinlikle yasaktır.
- Asıl iş ile ikinci iş ile birlikte işçinin çalışma süresiyle birlikte günlük çalışma süresi 11 saati aşıyorsa,
- İşçi hafta tatilinde çalışıyorsa,
- İşçinin diğer işvereni, mevcut işiyle direkt olarak rekabet halindeyse, ( aynı sektör )
- İşçinin bir yıllık fazla çalışma süresi toplamda 270 saati aşıyorsa,
- İşçinin yıllık izin kullanamaması nedeniyle dinlenememesi durumunda,
Özetleyecek olursak şayet;
İşvereniniz ile imzalamış olduğunuz iş sözleşmeniz de ikinci bir işte çalışmanız ile ilgili herhangi bir yasaklayıcı bir madde söz konusu değil ise, ikinci bir işte çalışabilirsiniz. Aksi halde ikinci bir işte çalışmanız yasaktır. Burada asıl dikkat etmeniz gereken husus, asıl işinizi yaptığınız ikinci iş nedeni ile aksatmamaktır. Aksi halde işvereninize haklı neden işe iş sözleşmenizi feshetme hakkı vermiş olursunuz.