Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenme süreleri hesaba katılır mı?
Soru: Merhaba, sabah 08:00 – 18:00 saatleri arasında çalışan bir işletmeyiz. İşçilere öğlen bir saat istirahat veriyoruz. ayrıyeten hem öğlenden önce hemde öğlenden sonra toplam da her gün otuz dakika çay molası yapıyor işçiler. Benim merak ettiğim konu şu;
İşçilerin günlük çalışma sürelerini bu zamana kadar biz hep dokuz saat olarak hesapladık. Bu uygulama doğru mu? Yoksa otuz dakikalık süreleri de düşmemiz mi gerekiyor? Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenme süreleri hesaba katılır mı? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenmeleri hesaba katılmaz; ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
Sabah 08:00’de çalışmaya başlayan, saat 18:00’de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 10 saat değil, 7.5 saattir.
Konu ile ilgili 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 68. Maddesi’nde aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir.
Ara dinlenmesi
Madde 68 – Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
b) Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) Yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,
Ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.
Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.
Dinlenmeler bir iş yerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Ara dinlenme süreleri tek sefer de mi kullandırılması gerekmektedir?
Genel kural, ara dinlenmelerinin aralıksız olarak kullandırılmasıdır. Ancak, iş yerinin bulunduğu yerdeki iklim, mevsim, gelenekler ve işin niteliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak, hizmet akdinde belirtilmek kaydıyla, ara dinlenmesi bölünerek kullandırılabilir.
Fazla mesai hesabı yapılırken ara dinlenme süreleri hesaba katılmalı mıdır?
Fazla mesai hesaplanırken ara dinlenmesi hesaba katılmamaktadır. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz.
Örnek vermek gerekir ise; 08:00-20:00 saatleri arası çalışan bir işçi, günde bir saat ara dinlenmesi ve otuz dakika çay molası kullanıyor ise günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10.5 saattir.
Yani işçinin günlük iki saat değil, bir buçuk saat fazla mesai hak edişi söz konusudur.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 68 maddesi gereğince, iş yerlerinde yapılan ara dinlenmeler, çay, yemek vb. nedenlerden dolayı yapılan tüm molalar ara dinlenme olarak sayılmaktadır. Ara dinlenmeler de 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 68. maddesi gereğince çalışma süresinden sayılmamaktadır. Bu neden ile çalışma süresinizi bulmak için, iş başı yaptığınız ve paydos yaptığınız saatler arasında ki dinlenme sürelerini çalışma sürenizden düşmeniz gerekmektedir.
Ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılır mı