İşe giriş bildirgesindeki iptal süreleri kimin işine yaradı?
Bilindiği gibi işverenlerin, iş başı verdikleri işçileri ile ilgili işe giriş bildirgelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda bir gün öncesinden vermesi gerekmektedir. ( tarım, balıkçılık ve inşaat işleri hariç ) Yani 22.11.2016 tarihinde şirketinizde çalışması gereken bir işçi için siz en geç bir gün öncesinden yani 21.11.2016 saat 23:59’a kadar elektronik ortam da işe giriş bildirgesini kuruma vermek ile yükümlüsünüz.
İşe giriş bildirgelerini kuruma vermeniz gereken son günün resmi tatillere geldiği günlerde ise, bu bildirimleri resmi tatili izleyen ilk iş gününde de yapabilirsiniz. Bu şekilde yapılan işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu süresi dahilinde vermiş olarak kabul eder.
Resmi tatile denk gelen günlerde işe giriş bildirgesi verilebilir mi?
İşverenler iş başı yapmayan işçiler nedeniyle mağdur oluyor.
Bu hemen hemen her işverenin karşılaştığı ve artık alışık olduğu durumların en başında geliyor. İşe giriş bildirgesini bir gün öncesinde kuruma veren işveren, iş başı yapmayan işçi nedeniyle sorunlar yaşamaktaydı. Sigortasını başlattığı halde iş başı yapmayan işçi için işe giriş bildirgesini iptal edemeyen işveren ya çalışmayan işçi için bir günlük sigorta primi beyanında bulunuyordu ya da bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvurup, iş başı yapmayan işçi için işe giriş bildirgesinin iptalini talep ediyordu.
Hatta hatta işe girişi yapılan ama ertesi gün işbaşı yapmayan işçilerin adına bir günlük sigorta bildirimi yapmayı unutan işverenler için idari para cezaları da çıkıyordu. İşverenlerin bu haklı isyanına Sosyal Güvenlik Kurumu kulak verdi ve bu konu hakkında bir takım düzenlemeler yaptı.
İşe giriş bildirgesi iptal süreleri değişti
Eskiden işe giriş bildirgelerinde iptal işlemleri sadece işe giriş bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırıldığı tarihte iptal edilebiliyordu. 22.11.2016 tarihinde iş başı yapacak olan işçinin, işe giriş bildirgesi en geç 21.11.2016 tarihinde veriliyor, bu bildirgenin de iptal işlemi gene aynı tarihte yani, 21.11.2016 yapılabiliyordu. Bu nedenle takvimler 22.11.2016 tarihini gösterdiği andan itibaren bildirge ile ilgili herhangi bir iptal işlemi gerçekleştirilemiyordu.
25.08.2016 tarihinde yayınlanan genelgeye göre artık işe giriş bildirgeleri, sigortalının işbaşı yapacağı gün saat 23:59’a kadar iptal edilebiliyor.
Yani örnek vermek gerekir ise; 22.11.2016 tarihinde şirketiniz de iş başı yapacak olan bir işçi için, 21.11.2016 tarihinde elektronik ortamda kuruma vereceğiniz işe giriş bildirgesi, işçiniz iş başı yapmaz ise iptal etme hususunda size problem çıkarmayacak. Siz işe giriş bildirgesinin iptal işlemini, işçinin iş başı yapacağı 22.11.2016 tarihinde saat 23:59’a kadar gerçekleştirebileceksiniz.
Buraya kadar her hangi bir poblem gözükmüyor ve uygulama gerçekten işverenleri büyük bir dertten kurtarıyor, peki sizce bu işlem biraz da kayıtdışı istihdam çağrısı yapmıyor mu sizlere?
Yani belki tam zamanlı ve uzun süreli çalışmalar da herhangi bir handikap söz konusu değil fakat, gündelik işler de bu işlemler nasıl takip edilecek?
Diyelim ki temizlik personelisiniz ve bir günlük iş buldunuz. İşvereniniz sizin sigorta girişinizi yapıyor ve siz de ertesi gün o iş yerinde iş başı yapıyorsunuz. Akşama kadar tüm işlerinizi başarıyla bitiriyor ve ücretinizi alarak iş yerinizden ayrılıyorsunuz.
Buraya kadar herşey yolunda, peki ya bundan sonrası?
İşvereniniz herhangi bir denetim ya da olağanüstü durum ile karşılaşmadığı taktirde sizin işe giriş bildirgenizi siz işi bırakıp evinize gittikten sonra iptal edebilme hakkını sizce kötüye kullanabilir mi?
Genelleme yapmamız tabiki söz konusu değil, fakat emin olun bu detaydan faydalanmak isteyenler olacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu işlemler için özel bir takip sistemi oluşturacağından ve bu konuya özen göstereceği konusunda şüphemiz yok ama gündelik işçi çalıştıran işletmeler de sanıyoruz ki kayıt dışı istihdam sayıları fazlasıyla artacaktır. Bu nedenle işçilerin kayıt dışı istihdama karşı kendi haklarını savunmaları adına bu konuya mutlak suretle özen göstermelerini önemle rica ediyoruz.
İşe giriş bildirgesindeki iptal süreleri kimin işine yaradı?