45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geldi. 50 ve daha üzeri personel çalıştıran ve 45 yaşından küçük olan çalışanlar artık bireysel emeklilik primi ödemek zorunda.
MADDE 2- 4632 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kırkbeş yaşını doldurmamış olan çalışanlar, ek 2 nci madde hükümleri çerçevesinde otomatik olarak emeklilik planına dahil edilir.”
MADDE 3- Bu Kanun 01/01/2017 tarihinde yürürlüğe girer.
Bu yazımız da zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Zorunlu biseysel emeklilik sisteminde asgari ücret ile çalışanlar ne kadar prim ödemesi yapacak?
Bireysel emeklilik primi asgari ücretliler için, şu anki hesaba göre aylık 49.40 TL olacak. Uygulamanın başlayacağı 2017 yılıyla birlikte ise, bu tutarın 50,00 TL’yi aşması bekleniyor. Primler maaşa göre belirleneceği için, yüksek maaş alan yüksek prim ödeyecek. Her yıl başındaki maaş artışına göre, primler de yükselecek.
Peki Maaşlarda ne kadar kesinti olacak?
Her bir çalışanın, prime esas kazancının yüzde 3’üne karşılık gelen tutar, her ay başında yine çalışanın maaşından kesilip, Bireysel Emeklilik sistemine aktarılacak. Bireysel emeklilik sistemine aktarılan en düşük prim 50,00 TL, en yüksek prim de 321,00 TL.’yi bulacak.
2.000,00 TL Maaş alan ne kadar prim ödeyecek?
Eğer maaşınız asgari ücretin üzerindeyse doğal olarak daha fazla prim ödemek durumundasınız. Aylık prime esas kazancınız, 2.000,00 liraysa, maaşınızdan aylık 60,00 lira kesilecek. Bu da yıllık 720,00 lira kesilmiş olacağı anlamına geliyor.
3.000,00 TL Maaş alan ne kadar prim ödeyecek?
Aylık kazancınız 3.000,00 liraysa, maaşınızdan aylık 90,00 lira alınacak. Yıla vurulduğunda yapılacak olan toplam kesinti tutarı 1.080,00 lira olmuş olacak.
En yüksek prim oranları ne kadardır?
Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar ise, 321,00 lira ki, bu da 10.705,00 lira aylık alanlar için geçerli. Maaşınız daha fazla olsa dahi sizden maksimum 321,00 TL kesinti yapılacak.
Bireysel emeklilik sistemine kimler katılacak?
Bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil olacak kişiler SGK’lı ve bir işyerinde çalışanlar olacak. Bunun için 45 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. 45 yaşının üzerinde ki kişiler bu uygulamadan muaf tutulacak.
Peki memurlar da buna dahil mi?
Evet, uygulama 45 yaşını doldurmamış olan tüm kamu personelini de kapsıyor.
Bireysel emeklilik sistemine katılım zorunlu mu?
Uygulama başladığında, işveren otomatik olarak 45 yaş altı her çalışanı sisteme dahil etmek, çalışan da sisteme girmek zorunda. Yani, kimsenin ‘ben istemiyorum’ deme hakkı bulunmamakta. Ancak 2 ay sonra kişilere sistemden ayrılma hakkı tanınıyor.
2 ay sonra sistemden ayrılırsam paramı geri alabilecek miyim?
2 ay sonra sistemden kendi isteğiyle ayrılanlara, o döneme kadar maaşlarından kesilen tutarları ve bunların yatırım gelirleri iade edilecek.
Bireysel emeklilik sistemi için bir başvuru işlemi gerekli midir?
Sistem belirttiğimiz gibi ‘otomatik’ olarak tüm SGK’lı çalışanları dahil ediyor. Bunun için herhangi bir bireysel başvuru gerekmiyor. Çalıştığınız iş yeri sizi sisteme dahil edecek. Girişte sizin bir şey yapmanız gerekmiyor, ayrılmak istediğinizde bireysel başvuru yapıyorsunuz.
Prim ödemesine ara verme şansımız var mı?
Ekonomik durumunuza göre prim ödemesini durdurup yeniden devam ettirebilirsiniz. Cayma hakkını kullanmadan katkı payı ödemelerine ara verebilir.
İş yeri değişikliğinde bir problem yaşanacak mı?
Başka bir işyerine geçildiğinde eğer o işyeri de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önceki işyerinde kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni işyerindeki emeklilik planına aktarılacak. Yeni işyeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse, önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendi yapabilir, BES’ini kendi devam ettirebilir. Çalışanın böyle bir talebi olmazsa, emeklilik sözleşmesi son bulur.
Devlet desteği ne kadar olacak?
Bireysel emeklilik sistemi kişiye ve devletin katkısına bağlı. İşveren hiçbir katılım da bulunmuyor. Devletin katkısı iki türlü olacak. Birincisi, maaşlardan kesilip, BES’e ödenen katkı paylarına devlet de yüzde 25 katkı yapacak. Yani, maaşınızdan her ay 100 lira kesilip, emeklilik hesabınıza yatırıldı; devlet de her ay hesabınıza 25 lira yatıracak.
İkincisi; cayma hakkını kullanmayan çalışanlara, bir kereye mahsus olmak üzere devlet, bin lira ilave katkı yapacak. Sisteme otomatik olarak girdiniz ve cayma hakkını kullanmayıp, sistemde kalmaya devam ettiniz. Üçüncü ayda devlet aylık yaptığı yüzde 25’lik katkıların dışında emeklilik hesabınıza bin lira daha koyacak.
Ayrıyeten devletin tüm bunların dışında bir katkısı daha olacak. O da; BES’ten emeklilik hakkını elde eden çalışanların, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasına yatırmaları, sistemdeki birikimlerinin tamamını alıp çıkmak yerine, aylık maaş almaya karar vermesi, halinde devlet, birikimin yüzde 5’i kadar daha katkı yapacak.
İşyeri iflas eder ya da kapanırsa ne olacak?
Çalışanların birikimleri emeklilik fonlarında ve devlet güvencesi altında. İşverenin çalışanlardan yaptığı kesintiyi kasasında tutma hakkı yok. Haliyle çalışan için işyerinin iflası ya da kapanışı herhangi bir problem yaşatmayacak.
Bireysel emekliliği olanlar ne yapacak?
Halihazırda bir bireysel emeklilik yaptırmış olsanız da otomatik olarak sisteme dahil edileceksiniz. Sistemden çıkma isterseniz 2 ay beklemeniz gerekiyor. Bir bireysel emeklilik sigortanız olmasına rağmen devam etmek isterseniz de bunun bir sakıncası yok. Böylece iki bireysel emeklilik sigortanız olmuş olur ve devletin otomatik katılım için sunduğu bin liralık haktan yararlanabilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik