Devlet memurları yarı zamanlı çalışabilir mi?
10 Şubat 2016 Tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 Sayılı Torba yasa devlet memurlarının izin haklarında değişiklikleri beraberinde getirmiş ve memurlara yarı zamanlı çalışma imkanı sağlamıştır.
Peki yarı zamanlı çalışma hemen başlayacak mı? Kanunun bu hükmü hangi tarihten itibaren yürürlüğe giriyor? Yarı zamanlı çalışma nasıl olacak ve detayları neler? İşte yarı zamanlı çalışma ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları:
Yarı zamanlı çalışma ne zaman yürülüğe girecek?
10 Şubat 2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 Sayılı Kanunun yarı zamanlı çalışma ile ilgili hükümleri kanunun yayım tarihinden itibaren geçerli sayılacak. Dolayısıyla devlet memurları 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren dilerlerse kanunun bu hükmünden faydalanabilecek ve yarı zamanlı çalışabilecekler.
Kadın memurlar doğum sonrası analık izni sonrasında ne kadar süre yarı zamanlı çalışabilir?
Memurlar analık iznin bitiminden itibaren kullanmak üzere; Birinci doğumda 2 ay, İkinci doğumda 4 ay, üçüncü ve sonraki doğumlarda 6 ay, süreyle yarı zamanlı çalışabilirler.
Kadınlar analık izni sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmak zorunda mıdır?
Hayır zorunlu değildir. Bu hak kadın memurun isteğine bırakılmış olup dilerse kadın memur doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren tam zamanlı çalışmaya da geçebilir.
Yarı zamanlı çalışma söz konusuyken ayrıyeten anneye süt izni de verilir mi?
Yarı zamanlı çalışma esnasında anneye ayrıyeten süt izni verilmez.
Çocuğun engelli olması yarı zamanlı çalışma sürelerini artmasına sebep olur mu?
Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde belirlenen süreler 12 ay olarak uygulanır.
Yarı zamanlı çalışma süreleri ne kadardır?
Memur yarı zamanlı çalışmada 8 saat yerine 4 saat çalışacak.
Yarı zamanlı çalışma da maaşlar ile kademe ve derece nasıl ayarlanır?
Bu çalışma sırasında memur maaşını yarı şekilde alacak, SGK kesintileri de yarı yarıya düşecek, derece ve kademe ilerlemeleri de doğal olarak kullanılan süre kadar gecikmiş olacak.
Yarı zamanlı çalışma süreleri arzu edilirse ilerleyen dönemler de hizmetten sayılabilir mi?
Yarı zamanlı çalışma süreleri arzu edilirse, ilerleyen dönemler de borçlanılarak hizmetten sayılabilmesi mümkündür.
Çocuk mecburi eğitimini tamanlayana kadar yarı zamanlı çalışma mümkün mü?
Doğum sonrası analık izninin veya yarım zamanlı çalışma sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ayın başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin yarım zamanlı çalışılabilecek. Bu haktan eşi doğum yapan memur da babalık izninin bitiminden itibaren yararlanabilecek. Aynı çocuk için bu haktan bir defa yararlanılabilir.
Bu haktan yararlananlara mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır.
Ayrıyeten çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenmek suratiyle. evlat edinen memurlar da bu haktan yararlanabilir.