İşsizlik Maaşına nasıl başvuru yapacağım?
4447 Sayılı İşsizlik Kanunu’nun belirttiği şartları yerine getirdiğiniz taktirde;
İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN;
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu‘na göre;
- İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla “son üç yıl” içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.
Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.
Buna göre;
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.
Hizmet akdinizin feshinden 30 ( otuz ) gün içerisinde en yakın İŞKUR şubesine gidip şahsen ya da, elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden ve yahut www.turkiye.gov.tr adresinden başvuru yapmanız gerekmektedir.
En kolay ve tercih edilen başvuru şeklinin www.turkiye.gov.tr adresinden gerçekleştirilebilmesi için E-devlet şifreniz ile başvuru yapmanız yeterlidir. E-devlet şifreniz yoksa şayet en yakın PTT şubelerinden şifrenizi temin edebilirsiniz.
Yok ben illaki bizzat gidip bu işlemi kağıt ortamında gerçekleştirmek istiyorum diyorsanız şayet, bağlı bulunduğunuz ilçe de ki İşkur müdürlüğündeki görevli memur arkadaşlar size yardımcı olacağından emin olabilirsiniz.
Çok ciddi bir problem olmadığı sürece 30 ( otuz ) gün içerisinde başvurulmaması halinde başvuruda geçirilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
Eğer 4447 Sayılı İşsizlik Kanunu’nun belirttiği şartlara uyuyorsanız, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar ödeme yapılmaktadır. T.C. kimlik numaralı bir kimliğiniz ile herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden işsizlik ödeneğinizi alabilirsiniz.
İşsizlik maaşını hak ediş şartları için TIKLAYINIZ.
İşsizlik maaşına başvurmak için TIKLAYINIZ.
İşsizlik maaşına başvuru durumunuzu öğrenmek için TIKLAYINIZ.
İşsizlik maaşına nasıl başvuru yapacağım?