İŞKUR İşsizlik Ödeneği Nedir?
İşsiz vatandaş sayımızın ülke genelinde artışıyla beraber akla birçok soru gelmeye başlamıştır. Peki, İŞKUR ve işsizlik ödeneği nedir?
İşsizlik ödeneği ,vatandaşlarımızın ellerinde olmadan işsiz kalma durumlarında hizmet akitlerinin işveren ya da kişi tarafından feshedilme durumlarında kişiye ödenen ödenektir.
Kimler işsizlik maaşı alabilir?
Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı bulunmaktadır. Çünkü sigorta primleriniz yatırılırken bu kapsamda brüt maaşınız üzerinden yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren olmak üzere kesinti gerçekleştirilip işsizlik fonuna aktarılıyor. Fakat bu herkesin işsiz kaldığında işsizlik maaşı alacağı anlamına gelmiyor. İşsizlik maaşı almak için bir takım şartları yerine getirmek gerekmektedir.
İşsizlik maaşından faydalanmak için ilk ve en önemli şart; İşçinin işvereni tarafından haklı bir neden belirtilmeden işten çıkarılmış olmasıdır. Ancak işten çıkarılma olmadan kendi isteğiyle işten ayrılanlar için istisnai birkaç durumda yine işsizlik maaşı alabilmektedirler. Bu durumu yazımızın devamında işleyeceğiz.
Kendi isteğiyle iş yerinden ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
İstifa eden kişilerin de belirli şartlarda işsizlik maaşı alma durumları söz konusu olabilmektedir. Çalışma hayatında “ haklı fesih “ diye bir kavram bulunmaktadır. Şayet iş yerinizden haklı bir sebep gözeterek ayrıldıysanız, ihbar tazminatı haricinde kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilirsiniz.
Peki işten ayrılanlar yani istifa edenler için işsizlik maaşı alma şartları nelerdir?
İşverenin ahlak ve iyi niyet durumlarına uymayan davranışları, iş yerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi gibi haklı fesih sebepleri arasında yer alan nedenlerden dolayı istifa etmişseniz işsizlik maaşı almaya hakkınız bulunur.Bunların yanında işverenin işçinin maaşını ödememesi ya da eksik veya düzensiz ödemesi gibi durumlar da geçerli sebepler olarak göze çarpmaktadır.
Askerlik sebebiyle işten ayrılanlara işsizlik maaşı ödenir mi?
İş yerinizden ”askerlik ” nedeniyle ayrılmış iseniz işsizlik maaşı alabilirsiniz. Askerliğin bittiği tarihten itibar”en 30 gün içerisinde bağlı bulunduğunuz İşkur Müdürlüğü’ne müracaat ettiğiniz taktirde askerlik yaptığınızda geçen süre yokmuş gibi yani işten yeni ayrılmış gibi görünerek, 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemişseniz 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödemişseniz 8 ay, 3 yıl geriye dönük 1080 gün prim ödemişseniz 10 ay işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.
İşsizlik kimlere ödenir?
İşsizlik ödeneği nedir, sorularını cevapladıktan sonra bu ödenekten kimler yararlanabilir, inceleyelim.
- Hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun bir biçimde ve işverenleri tarafından feshedilenler,
- Sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen standartlara uymayan davranışları, çalışılan yerde bir hafta veya fazlası çalışmanın durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler yüzünden kendileri tarafından feshedilen,
- 120 kesintisiz olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün ile prim ödemiş olup da kendilerinden bağımsız koşullarda işsiz kalan vatandaşlarımız;
- İş yeri el değiştirdiğinden ötürü kapanma ya da kapatılma ya da bu el değiştirme nedeniyle işten çıkarılan vatandaşlarımız,
- Özelleştirmeler nedeniyle hizmet akitleri sona erenler,
İşsizlik ödeneğine hak kazanırlar.
İşsizlik maaşına nasıl başvurulur?
İşsizlik sigortası başvurusu için işverenleriniz işten çıkış işlemini tamamladıktan sonra bağlı bulunduğunuz İşkur Müdürlüğü’ne bizzat giderek başvuruda bulunabilirsiniz. İşkur’da işsizlik maaşı için “Talep Dilekçesini” doldurup görevli memura teslim ettikten ve başvurunuz incelendikten sonra ödeme kararı ya da ret kararı tarafınıza bildirilecektir. Ayriyeten işsizlik maaşı başvuru işlemleri için E-Devlet şifreniz ile turkiye.gov.tr adresinden de elektronik ortamda başvuru işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
İşsizlik ödeneğinin ödenme süreleri ne kadardır?
Son 3 sene içerisinde son dört ayı kesintisiz olmak kaydı ile;
600 gün prim ödemesi bulunanlara 180 gün,
900 gün prim ödemesi bulunanlara 240 gün,
En az 1080 gün prim ödemesi bulunanlara 300 gün işsizlik ödeneği ödenmektedir.
Merhaba, 950 gün sigortam olan işyerinden istifa ettim ve hiç sigotra günü kaybetmeden başka işyerinde işe başladım(son 120 gün sigortam tam). 1 aydır bu iş yerinde çalışıyorum ve beni bu ay sonunda işten cıkaracaklar. işsizlik maaşı alabilirmiyim yoksa son 120 gün aynı işyerinde çalışmam gerekiyor.
Merhaba Murat bey,
Eğer gün kaybınız söz konusu değil ise, İşsizlik maaşından faydalanabilirsiniz.Primlerin farklı işverenden olması sorun teşkil etmez..önemli olan prim şartlarını yerine getirip getiremediğinizdir..