Kendi rızamla ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilir miyim?
Soru: Merhaba, daha iyi şartlara sahip bir iş buldum ve bu neden ile iş yerinden ayrılmak istiyorum. Fakat kıdem tazminatımı yakmak istemiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Kendi rızamla ayrılırsam kıdem tazminatımı alabilir miyim? Kıdem tazminatımı alarak işimden ayrılmak mümkün mü? Bana bilgi verebilirseniz sevinirim, teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar, son dönemler de bu ve buna benzer çok soru ile karşılaşıyoruz.
Bir işletme içerisinde işçi ve işverenler arasında ki bağlayıcı bir özelliği olan kıdem tazminatı kimi zaman işverenlerin, kimi zaman ise işçilerin nazarında problem yaratmaktadır.
1475 sayılı eski İş Kanunu‘nun yürürlükte ki 14. maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre;
Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin;
- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,
- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya iş yerinde işin durması benzeri nedenlerle,
- Askerlik görevi nedeni ile,
- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,
- Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,
- İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.
İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
Kural olarak işten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Ancak; iş sözleşmesinin askerlik görevi, emeklilik hakkının elde edilmesi, sağlık problemlerinin işin yapılmasına sürekli bir biçimde engel oluşturduğunun belgelenmesi, işverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması nedenleri ile işçi tarafından feshi halinde, çalışma süresinin en az bir yıl olması koşulu ile kıdem tazminatı hakkı alınabilmektedir.
Bu sorunuz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.