Tüik 3 aylık sanayi istihdam anketi nasıl doldurulur?
Türkiye İstatistik Kurumu 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca çeşitli konularda sayım ve anket düzenlemek ve sonuçlarını kullanıcalara sunmak ile yükümlüdür.
İstatistik alanında ulusal ve uluslararası öncelikler dikkate alınarak, ülkemizin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistikler derlenmekte, derlenen bu bilgiler analiz edilerek kalkınma planları ve yıllık programların hazırlanması, milli gelir tahminlerinin yapılması, ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında meydana gelen değişimlerin izlenmesi, uluslar arası bilgi sistemine ve uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlaması, ayrıca çeşitli araştırmalara kaynak teşkil etmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Eskiden e-posta ya veya kağıt ortamında yapılan bu anket işlemleri 2014 yılından itibaren sadece internet üzerinden geliştirilen uygulamalar ile yapılmasına karar verilmiştir.
İşverenler Anayasa’da belirlenen temel haklar ve ödevler çerçevesinde, kendilerinden istenen veri veya bilgileri, Başkanlığın belirlediği şekil, süre ve standartlar da eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz bir şekil de Türkiye İstatistik Kurumu’na iletmek ile yükümlüdür.
Türkiye İstatistik Kurumu işverenlerden istedikleri verileri sadece istatistiksel çalışmalarda kullanmaktadır. Veri gizliliği, 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile ile teminat altına alınmıştır. Anılan kanun uyarınca iş yerlerinden alınan bilgiler idari, adli ve askeri hiçbir organa, makama ve kişilere verilmez, İstatistikler amacı dışında kullanılamaz.
Peki Türkiye İstatistik Kurumu’na internet ortamında nasıl bildirim yapacağız?
İlk önce tuik.gov.tr adresine giriş yapıyoruz ve sağ altta bulunan ” ankete giriş ” bölümünü tıklıyoruz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere, sırasıyla;
- Kullanıcı No
- Şifre
- Karakter
Bölümlerini doğru bir şekilde yazdıktan sonra giriş butonunu tıklıyoruz.
Başarılı bir şekilde sisteme giriş yaptıktan sonra yukarıda ki ekran ile karşılaşacağız. Ardından “ üç aylık Sanayi İstihdam Soru Kağıdı, 2016 ” bölümünü tıklıyoruz.
Karşımıza yukarıda ki ekran gelecek ve bizde bu bölümü aşağıdaki gibi dolduracağız.
Bu bölümde ilk etapta aşağıdaki iki soruyu yanıtlıyoruz.
- İş yerinizde çalışan ücretli çalışan sayısı,
- Ücretsiz aktif çalışan ” iş sahibi, ortaklar ” ile aile fertleri sayısı,
Ardından,
- Ücretli çalışanların fiili çalıştıkları gün sayısı toplamı,
- Ücretli çalışanların fiili çalıştıkları saat toplamı,
Sorularını yanıtlıyoruz.
Ücretli çalışanların fiili çalıştıkları gün sayısı toplamını bulabilmek için, ücretli çalışanlarınızın sayısı ile ay içerisinde çalışılan gün sayısını çarpmanız gerekmektedir.
Örnek: İş yeriniz de Nisan ayında 78 kişi, 21 gün çalıştı. 78*21= 1.638
Ücretli çalışanların fiili çalıştıkları saat toplamını bulabilmek için ise, biraz önce bulmuş olduğumuz 1638 rakamını, işletmeniz günde kaç saat çalışıyor ise onunla çarpmanız gerekmektedir.
Örnek: İş yeriniz de nisan ayında tüm ücretli çalışanların çalışma gün sayısı toplamı 1638, günde de 9 saat çalışıyorlar ise, 1638*9=14.742
Yukarıda ki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi bu bölümde bizden finansal bazı bilgilerimizi istiyorlar.
Bunu örnekleyelim dilerseniz;
- Ücretli çalışanlara yapılan brüt ödemeler toplamı,
Bu bölümde ay içerisinde firmanızda çalışanlara ne kadar brüt ödeme yaptığınızı beyan etmeniz gerekiyor.
- İşverenin Sosyal Güvenlik Ödemeleri
Bu bölümde de ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ne kadar işveren payı ödediğinizi beyan etmeniz gerekmektedir.
Sizin bu iki soruya cevap vermeniz yeterli. Sistem otomatik bir şekilde işçilerin saat başı ücretini, ortalama kişi başına aylık brüt ücretini ve firmanızın SGK işveren payını hesaplayacaktır.
Bu bölümde üç aylık dönemler içerisinde sizin verdiğiniz bilgilere istinaden firmanızın üç aylık çalışan personel ortalamasını ve ilgili üç ay içerisinde ortalama kaç gün firmanızın çalışma yaptığını görebilirsiniz.
En son olarak ise ankete cevap veren bilgileri bölümünü doldurarak sağ altta bulunan kaydet ve gönder butonunu tıklayıp işlemimizi sonlandırabiliriz.
Önemli
Siz Türkiye İstatistik Kurumu anketlerini sağlıklı bir şekilde kaydedip kuruma ilettikten sonra sistem size anketin pdf formatında dökümünü almak isteyip istemediğinizi sorar. Bunu muhakkak ciddiye alın, çünkü sistem de geçmişe dönük anketlerinizi görme şansınız bulunmuyor. Bu neden ile PDF formatında çıktıyı alıp, dosyanızda saklamanızda yarar var.
Bu konu ile ilgili ya da Türkiye İstatistik Kurumu’nun diğer anketleri ile ilgili sormak istediğiniz bir soru varsa şayet bize aşağıdaki formdan ulaşabilirsiniz.
Tüik 3 aylık sanayi istihdam anketi nasıl doldurulur?