Gönderilen xml dosya içerisinden onaylı/hatalı belgeler çıkarılmıştır ne demektir?
Soru: Merhaba, yeni işe başladım haziran ayının SGK primlerini elektronik ortamda vermeye çalışıyorum fakat bir türlü beceremedim. Sürekli ” gereksiz kanun maddeleri dosyadan çıkarılmıştır. ” uyarısı alıyorum ve işlem yapamıyorum. Çok acil bana geri dönüş yapabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
19.07.2016 tarihinde bize bu soruyu yönelten okurumuz ile irtibata geçilmiş ve sorunu ortadan kaldırılmıştır. Bu yazımızda aynı problem ile karşılaşabilecek, bu işe yeni başlayan ve çözümünü bulamayan okurlarımıza yardımcı olmak için detaylı bir şekilde konuyu anlatmaya gayret edeceğiz.
Okurumuzun yapmış olduğu hatayı aşağıdaki ekran resminde görebilirsiniz.
Okurumuz, ile irtibata geçtiğimiz de firmalarında 02 yani Sosyal Güvenlik Destek Primi‘ ne tabii olarak görev yapan çalışanlarının sigorta bildirimini yaparken yukarıda ki hatayı aldığını farkettik.
Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabii olarak görev yapanlar, yani emekliler için işletmelerin 5510 Sayılı Kanun’dan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işverenlere sağlamış olduğu yüzde beşlik indirimden faydalanmaları söz konusu değildir.
XML formatında hazırlanmış olan dosyada da kanun kodu bölümüne 5510 sayılı kanun maddesi beyan edildiği için, sistem otomatikman kendisine, ” gönderilen xml dosyası içerisinden geçersiz kanunu olan belgeler çıkarılmıştır. ” uyarını vermektedir.
Bu sorunu yaşamamak adına, firmanızda görev yapan emeklilerin sigorta primlerini, Sosyal Güvenlik Primi olarak ödeyeceğinizi ve işletmenizin 5510 Sayılı Kanunu’nun uygulamış olduğu yüzde beşlik indirimden emekliler nazarında faydalanamayacağını unutmamanız gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Destek Primine tabii olarak firmanızda görev yapan işçilerin XML dosyalarında herhangi bir kanun maddesini beyan etmemeniz, kanun maddesi bölümü boş bırakmanız gerekmektedir. Aksi halde sürekli bu hatayı alır ve bildirgeleri sisteme veremezsiniz.
SİGORTALI MAAŞINI ALDIKTAN SONRA BİLDİRGENİN HATALI OLDUĞU FARKEDİLİRSE İPTAL İŞLEMİ VE EK BİLDİRGE DÜZENLENİR Mİ? DÜZENLENİRSE MAAŞ FARKI NASIL ÖDENECEK YA DA GERİ ALINACAK?
YUKARIDAKİ DURUMDA İPTAL İŞLEMİ OLMADAN EK BİLDİRGE HAZIRLANIR MI?
İptal işlemi yapmadan ek bildirge düzenleyemezsiniz. İlk önce ilgili sigortalı ile ilgili iptal işlemi yapıp sonra ek bildirge düzenlemelisiniz. Maaş farkı alınması ya da ödenme işlemi zaten muhasebe kayıtlarında gözükecek, takip eden ay için çalışandan mahsup edebilirsiniz. Bir problem doğurmaz.
Belge Türünü yanlış seçmeniz durumunda da aynı hatayı verecektir, o sebeple doğru belge türünü seçerseniz hatayı aşabilirsiniz. Kolay Gelsin…