Sigorta primlerinin eksik yatırılması hakkında
Sanırım Türkiye’nin kanayan yaralarından bir tanesi de sigorta primlerinin eksik yatırılmasıdır.
Kayıt dışı istihdam sadece sigortasız işçi çalıştırmak değildir, çalışanlarının sigortalarını eksik yatırmak usülsüzlüktür ve kayıt dışı istihdam olarak nitelendirilir.
Genellikle bu tarz durumlarda insanlar işverenlerinin bu teklifini kabul etmek zorunda kalıyor. Uzun zamandır işsiz olan ve ekonomik sorunlar yaşayan bir insan, ekonomik olarak refaha ereceğini düşünerek dört elle sarılmak istediği iş konusunda iş verenin bu teklifine ilk etapta hayır deme lüksü ülkemiz şartlarında ne yazık ki mümkün gözükmüyor.
Bir nevi işveren, ekonomik problemler yaşayan insanı kullanıyor, hakkını gasp ediyor.
Tamam insanlar da haklı, bazen hayat şartları, bazen o an ki ekonomik durumlar bazı şeyleri görmemezlikten gelmenize sebep olabiliyor ama gene de bunları bilmenizde fayda görüyorum.
Eğer işvereniniz, sizin maaşınızın bir kısmını elden veriyorsa, emin olun sigorta priminiz de bankaya yatan tutar üzerinden ödeniyordur. Yani,, 2.000,00 TL alan birisi iseniz ve maaşınızın 800,00 TL’sini elden alıyorsanız sigorta priminiz 1.200,00 TL. üzerinden gösteriliyordur.
Bu öncelikle bana göre kayıt dışı istihdamdır. İşveren vergisel yükümlülükten kaçmak için ve fazla prim ödememek adına bu işlemi yapmaktadır.
Bana ne olacak derseniz ve, işvereninize acırsanız şayet bir gün sizin daha büyük sorunlar beklediğini hatırlatırım demek istememek adına size yazmaya kadar verdim:)
En basit bir örnek vereyim, bırakın emekliliği filan;
Diyelim ki bir şirkette makina operatörü olarak 1.800,00 TL maaş alıyorsunuz ama maaşınızın 800,00 TL’si tarafınıza elden veriliyor, 1.000,00 TL’nizi ise bankadan alıyorsunuz.
Ve gene diyelim ki şirketiniz de çalışırken bir iş kazası geçirdiniz. Sizce Sosyal Güvenlik Kurumu size işsizlik ödeneğini öderken hangi rakamı baz alacak? Tabiki her ay düzenli olarak SGK’ya sunulan Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde beyan edilen brüt ücretinizi. Bu da ne kadar üzerinden hesap edilecek? Bankaya yatan 1.000,00 TL. üzerinden. Yani sizin 800,00 TL’nin SGK’nın nazarında hiç bir şey ifade etmiyor, ve siz bu durumda mağdur oluyorsunuz.
İş kazası ya da herhangi bir rahatsızlık sorunu almış olduğunuz istirahatinize istinaden, işvereninizin sizin sigorta primlerinizi istirahatli olduğunuz dönemde yatırmama hakkının olduğunu, ve maaşınızın geri kalan 800,00 TL’lik kısmını da size ödememe ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.
Siz ilk etapta olsun ya, işverenlerin de işi çok zor, inanılmaz vergiler ödüyorlar yardımcı olmaya kalkarsanız şayet mağdur olmayın diye dile getiriyorum bunları:)
Bir kaza sonrası Allah muhafaza vefat ederseniz ailenize bağlanacak ölüm aylığı, ya da sakat kalma durumunuz da tarafınıza bağlanacak malüliyet aylıklarının hesaplamasında asla ve asla o elden aldığınız 800,00 TL yansımayacak.
Hadi kötü senaryolardan kurtaralım kendimizi, güzel ve güneşli günler görelim. Emekliliğimizi kutlayalım, başvurumuzu yapalım, ee? emekli maaşımıza da yansıyacak bu durum:)
O halde?
Biliyorum çok zor, hakkınızı aramakla arsızlığı karıştırmayın. Siz yüz kızartıcı bir şey yapmıyorsunuz. Olması gerekeni istiyorsunuz. Gidip pat diye işvereninizi şikayet edin, ortalığı karıştırın diyemem tabiki herkesin kendi ekmeği ama şahsi fikrim arada çok fazla bir uçurum varsa şayet, muhakkak ama muhakkak ileride problem yaşamamak adına uygun bir dil ile bunu yöneticilerinize bildirmeniz yönünde.:)
Altını çizmeden de geçemeyeceğim,
Türkiye Cumhuriyet’in de işini, çalıştırdığı personelin hakkını yemeyerek, düzgün ve ahlaklı bir şekilde yapan bir sürü işveren de var tabiki.:) Benim sözüm meclisten dışarı.