Soru: Merhaba,
Bir personelimiz bizi kıdem tazminatı ile ilgili problem yaşadığını düşünerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunmuş. Randevu vermişler fakat ilk defa böyle bir görüşmeye gideceğim. Ne yapmalıyım? Yardımcı olur musunuz?
Cevap:
Merhabalar, bu konuda açıkçası şimdilik yapacak bir şeyiniz bulunmamaktadır.
Muhtemelen Çalışma Bakanlı size verdiği randevu tarihinde kendilerine beyan etmenizi isteyeceği bir takım evraklar istemiştir.
Sizden istemiş olduğu evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlayıp randevu saatinde orada bulunmanız da fayda var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan tarafınıza tebliğ edilen davete icabet etmemeniz halinde 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 92. maddesine muhalefetten aynı kanunun 107/a maddesi uyarınca işletmenize 14.160,00 TL idari para cezası uygulanır.
Genellikle müfettişler randevu günü ve saatinde sizden ilgili işçinin;
- Bordrolarını,
- İşe giriş, işten çıkış bildirgelerini,
- İzin formlarını,
- İş sözleşmesi,
vb. belgeler talep etmektedir ama, sizin durumunuz kıdem tazminatı ile ilgili olduğu için müfettiş sadece işçinin iş akdinin hangi nedenden ötürü feshedilip feshedilmediğiyle ilgilenir. Eğer işçinin iş sözleşmesi ” kıdem tazminatını ” hak eden nedenlerden ötürü feshedildiyse müfettiş bu durumda sizden kıdem tazminatının ödenip ödenmediği ile ilgili banka dekontlarını talep eder. Eğer dekontları gösterebilirseniz sorun ortadan kalkar fakat siz davet gününe kadar bir ödeme gerçekleştirmediyseniz müfettiş size kısa bir süre de ödemeniz gerektiğine dair bildirimde bulunur ve konunun takipçisi olur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın size tebliğ etmiş olduğu davet gününden önce işçiye yasal alacaklarının ödenmesi ve işçi ile anlaşma sağlanması durumunda, işçi ilgili kuruma şikayetinden vazgeçtiğini bizzat yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Yani siz ilgili kurumu arayarak, ” biz tüm ödemeleri gerçekleştirdik. ” demeniz yeterli değildir. Şikayet dosyasının kapanışını sadece “işçi” yapabilmektedir. Eğer Davet gününden önce işçi ile mütabakat sağlarsanız ve işçi yazılı olarak şikayet dilekçesini geri çeker ise, Bakanlığın size tebliğ ettiği tarihte randevu yerinde olmanıza gerek yoktur. Fakat işinizi sağlama almak adına işçinizin konu ile ilgili şikayetini geri çektiğine dair bakanlıktan kendisine verilmiş olan yazıyı almayı unutmayın.
Ayrıyeten önemli bir konu;
Belirtilen tarih ve saatte muhakkak işveren ya da yasal vekili bulunmalıdır. Herhangi bir şirket görevlisi değil de, bu konularda imza yetkisi olan bir çalışanın görüşmeye gitmesi kesinlikle zorunluluk arz etmektedir. Yani işveren bu durumu hafife alıp, herhangi bir yetkisi bulunmayan bir çalışanını görüşmeye gönderir ise, iş müfettişi görüşmeyi başlamadan sonlandıracaktır ve geçerli bir nedeniniz söz konusu değil ise şayet, hakkınız da yasal işlem başlatılacaktır.