SGK acil sağlık hizmeti
Soru: Merhabalar, geçen gün sağlık sorunlarımdan ötürü acilen özel bir hastaneye gittim, gerekli kontrol ve tetkikler hastane tarafından yapıldı fakat hastane çıkışında ücret ödemek zorunda kaldım. Ne dediysem de bir türlü ikna edemedim. Ne yapmam gerekiyor? Acil durumlar da hastaneler özel dahi olsa ücretsiz hizmet verecek diye biliyorum. Yanlış mı bu? Bilgi verir misiniz?
Cevap:
Merhabalar, geçmiş olsun.
Doğru biliyorsunuz acil durumlar da Türkiye Cumhuriye’ti sınırları içerisinde hangi hastaneye giderseniz gidin, herhangi bir sağlık ücreti ödemeden tedavinizi gerçekleştirip hastaneden ayrılabilirsiniz.
Burada insanların dikkat etmesi gereken en önemli konu, o an yaşamış olduğu rahatsızlığın gerçekten acil bir durum olup olmadığına emin olmasıdır. Yani ” başım çok ağrıyordu, acilen hastaneye gittim ama benden ücret aldılar hani ücretsizdi?” demesi bir şey ifade etmez.
Bu tarz durumlar da Sosyal Güvenlik Kurumu, rahatsızlığın gerçekten acil bir durum olup olmaması ile ilgilenir. Hastane sizin baş arınızı giderir, ama sizinle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödeme alamaz. Bu nedenle bu durumda sizden ücret talebinde bulunur.
Hastanelerin acil hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilmeniz için durumunuzun gerçekten acil olması gerekmektedir.
Bu durumlar dışında acil hallerde hiç bir hastane sizden ücret talep edemez.
Talep ettikleri taktirde;
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (Alo 170), Sağlık Bakanlığı’na (Alo 184) durumunuzu bildirebilirsiniz.
Sağlık Uygulama Tebliği’nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Ancak, Acil servise müracaat eden ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişilerin tedavi giderleri, SUT eki EK-2/B Listesinde 520.021 kodlu “Yeşil alan muayenesi” adı altında yer alan işlem bedeli üzerinden Kurumca karşılanır.
Muayene sonucunda acil olduğu tespit edilenler için ise SUT’un 2.2.1.B-2 numaralı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarındaki ilgili hükümler uygulanır. Ancak sağlık hizmeti sunucularınca acil servislerde verilen ve Kuruma acil sağlık hizmeti olarak faturalandırılan hizmetlerin Kurumun inceleme birimlerince acil hal kapsamına girmediğinin tespit edilmesi halinde verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri ödenmez ayrıca kişilerin ödemesi gereken katılım payı tutarı sağlık hizmet sunucularının alacağından mahsup edilir.