Öncelikle bu konu hakkında bilinmesi gereken şey, özgeçmiş yani cv yaptığınız her şeyi anlatacağınız bir yazı değildir. Özgeçmiş bir işe girebilmeniz için, o işe uygun özelliklerinizi ve başarılarınızı karşınızda ki yetkiliye özetleyen bir sunuştur.
Yetenekli olabilirsiniz, müthiş bir tecrübeye ve bilgiye sahip olabilirsiniz fakat bunu özgeçmişiniz de beyan etmeniz her zaman size yarar sağlamayabilir. Yeterli kriterlere sahip olmasına rağmen özgeçmişinde belirtmiş olduğu gereksiz bilgilerden ötürü hayal kırıklığına uğrayan insan sayısı oldukça fazla.
Bu neden ile bir özgeçmişte bulunması gerekenler konusunda ufak bir bilgilendirme yapmak istiyoruz.
Özgeçmişiniz de çok fazla bilgi olmamasına dikkat edin.
Çok fazla bilgiden kastımız özgeçmişinizi çok fazla uzun tutmamanız ile alakalı. Yani yapabiliyorsanız şayet, sadece bir şekilde tek sayfa olarak düzenleme yapın. Emin olun sayfalar dolusu özgeçmiş yazmanızın size hiç bir faydası olmayacaktır.
Özel hayatınız ile ilgili detayları paylaşmayın
Özgeçmişinizi düzenlerken ilk etapta işvereninizin bilmesi gereken iki tane şey vardır. Yaşınız ve ikamet ettiğiniz il/ilçe.
Bir iş yerinde, yaş kriteri vardır bu neden ile merak edilir. Ulaşımdan dolayı, ikamet ettiğiniz il/ilçe merak edilir.
Bunların dışında ilk etapta;
- Doğum yerinizi,
- Memleketinizi,
- Medeni durumunuzu,
- Annenizin adını,
- Babanızın adını
- Detaylı ev adresinizi,
Yazmanız emin olun, diğer adaylardan daha avantajlı bir hale getirmez sizi. Aksine biraz önce bahsettiğimiz gibi, gereksiz bilgi kirliliğine sebep olursunuz. İşvereninizin sizin diğer özellikleriniz ile ilgilenmesini sağlamalısınız bu tarz şeylerle değil.
Özgeçmişiniz de muhakkak Fotoğraf olsun.
Aslında bu en büyük zorunluluklardan bir tanesidir. Eğer çok şanslı değilseniz, fotoğrafsız olan özgeçmişler direk geri plana alınır hatta elenir. Özellikle çok fazla kişinin başvurduğu pozisyonlar da şansınız sıfıra yakındır bundan emin olabilirsiniz.
Size ulaşılabilecek irtibat bilgilerine çok önem verin.
Genellikle iş başvurularında, insanların ” nasıl olsa geri dönüş olmayacak ” diyerek biraz hafife aldığı bir durumdur bu. Zaman zaman bu tarz Cv’ler alıyoruz ne yazık ki. Sadece Cep telefonu numaranızı yazmanız sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Varsa muhakkak ev telefonunuzu, mail adresinizi ve size ulaşılamadığı bir anda konuyla ilgili geri dönüş yapılması için bir aile bireyinizin telefon numarasını da paylaşabilirsiniz. Bunu söylememiz de ki kasıt tamamen tecrübe ile sabittir. İşe alım yetkilisi, her ne kadar işe alım için ısrarlı davransa da, sizi maksimum iki defa arar ulaşamadığı taktirde alternatif bir yol arar bunların hiç biri söz konusu değil ise, özgeçmişiniz ” ulaşılamadı ” ibaresi ile rafa kaldırılır.
Gerekli gereksiz tüm çalıştığınız şirketleri yazmayın.
İş hayatınız daki tecrübe konusunu çok insan farklı algılıyor. Bir işveren asla ama asla çok ekstra bir durum söz konusu değil ise her altı ayda bir ya da senede bir iş değiştiren bir çalışanı çok dikkate almaz. Çok farklı alanlarda çalışmış, değişik firmalar da çalışmanız işverenin kafasını karıştırabilir. Örnek vermek gerekirse, muhasebe müdürlüğü ile ilgili bir başvurunuz söz konusuysa, muhasebecilik ile ilgili kariyer hedefinize katkı sağlamayan işleri özgeçmişinize dahil etmemeniz de yarar var. Yani muhasebe ile ilgili bir başvurunuz da siz daha önce ki iş tecrübeleriniz de ithalat-ihracat ile ilgili bilgiler verirseniz şayet, işveren sizin bu tecrübenizi ” a ne güzel hem muhasebe yapmış hem de farklı bir firma da ithalat-ihracat ile ilgilenmiş ” direk olumlu yorumlamaz. Özgeçmişiniz de yaptığınız işler ile ne istediğinizi net bir şekilde belirtmelisiniz.
Karşınız da sizi hiç tanımayan ve sizin özgeçmişinize maksimum iki üç dakika ayıran bir insan var ve bu şekilde yapacağınız bir özgeçmiş sizi diğer başvurulardan asla farklı kılmaz. Bu durum size her zaman zarar verir.
Ücret beklentiniz ile ilgili yorum yapmaktan kaçının.
Genellikle işverenlerin ilk görüşmede sordukları yegane sorulardan bir tanesi budur. Ama yüz yüze gerçekleşen mülakatlar da kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizi düşündüğümüz için, ilk etapta özgeçmişiniz de ücret beklentiniz ile ilgili bir beyan da bulunmamanız sizin yararınıza olacaktır. Siz ilk etapta, iş arıyorsunuz unutmayın. Her ne kadar para çok önemli olsa da ibaşvurunuzu yaparken “paranın ” değil “işin” ön planda olduğunu karşı tarafa hissettirmelisiniz. Ücret iş, gerekli iş şartları ile ilgili mutabakat sağlandıktan sonra konuşulacak bir durumdur. Daha ortada hiç bir şey yokken, az ya da çok herhangi bir maddi beyan da bulunmanız size zarar vermekten başka hiç bir işe yaramaz.
Olumsuz tecrübeleriniz varsa şayet bunu ilk etapta özgeçmişiniz de belirtmeyin.
Buradaki konu çok hassas. Siz Özgeçmişiniz de bir önce ki iş yerleriniz ile ilgili bilgi verirken, iş yerinizden ayrılma sebebiniz ile ilgili detaya çok fazla girmemelisiniz. Örnek vermek gerekirse, 2012- 2015 seneleri içerisinde X firmasında muhasebe müdürü olarak görev yaptım, işveren tarafından işten çıkarıldım dediğiniz anda, o özgeçmiş bir daha açılmamak üzere kapatılır. Özgeçmişiniz güçlü yönleriniz üzerine kurmalısınız. Bu nedenle “işten atılma” gibi olumsuz tecrübelere özgeçmişe girmemelidir.
Bunu işvereninize sizi gerek duyup mülakata çağırdığında konusu açılır ise daha uygun bir dil ile ifade edebilirsiniz ama özgeçmişiniz de bu tarz ibareler olmasın.
Özgeçmişiniz de asla gerçek dışı bilgiler yazılı olmasın.
Bu konuyu çok detaylandırmamıza gerek yok, olduğundan farklı beyan da bulunmak size ilk etapta iş sahibi yapsa da, ileriki dönemler de bunun farketmesiyle beraber 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II-a bendi gereği işvereniniz iş sözleşmenizi anında haklı neden ile feshedilebilir. Bu durum ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket olduğundan dolayı, olası bir hak edişiniz de herhangi bir tazminattan ve işsizlik maaşından faydalanamazsınız.
Özgeçmişiniz de referans bilgileri yazmanıza gerek yok.
Bu konuyu şöyle detaylandırabiliriz;
Eğer ki bir yakınınızın ya da bir tanıdığınızın referansıyla özgeçmişinizi karşı tarafa ulaştırıyorsanız buna diyecek bir sözümüz yok, yazabilirsiniz. Ama böyle bir durum söz konusu ise, ilk etapte herhangi bir şekilde bilgi paylaşımı yapmanıza gerek yok. Çünkü öncelikler farklı. Eğer siz beğenilir ve mülakata çağırılırsanız, gerek duyulduğu taktirde referanslarınızı işvereninize sunabilirsiniz. Bu neden ile bu bölümde sadece, “gerek duyulduğu taktirde referanslar tarafınıza ulaştırılacaktır ” ibaresi yazmanız yeterlidir.
Özgeçmiş düzenlerken nelere dikkat etmelisiniz?