APHB ve İstirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu ne işe yarıyor?
Soru: Merhaba, bir çalışanımızın istirahati söz konusu ama biz ona yardım adına sigorta primini tam yatırıp maaşını tam ödemek istiyoruz. Bu durumda eksik gün olmayacağı için eksik gün bildirimi yapmayağız. Peki başka yapmamız gereken önemli bir durum var mı?
Cevap:
Merhabalar, Eksik gün bildirimi, bir şirketin çalışanlarının bir ay içerisinde 30 günden az çalışmaları durumunda, İşverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na kişilerin ay içerisinde kaç gün ve hangi sebepten ötürü çalışmadıkları ile günlük prime esas kazançlarının gösterildiği bir evrak sunması gereklidir.
Bir ile dokuz personel çalıştıran özel işletmelerde ise, APHB ( Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ) ‘nde eksik gün nedenini belirtse dahi, takip eden ayın 23’üne kadar, Eksik Bildirim Formu ( Ek-10 ) ‘ nu ayrıyeten kuruma ulaştırmak zorundadır.
On ve üzeri personellerde ise APHB ( Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ) ‘nde eksik gün nedenini belirtmesi yeterli. Ayrıyeten Eksik Gün Bildirim Formu ( Ek-10 ) düzenlemesine gerek bulunmamaktadır.
Peki istirahatli bir personeliniz var ama siz sigorta kesintisi yapmıyorsunuz ve sigorta primini tam gösteriyorsunuz. Bu durumda nasıl bir yol izleyeceksiniz?
İstirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu
Söyle açıklayalım;
Mantık olarak sigorta primleri tam yatırıldığı taktirde, ” eksik gün ” olmadığı için herhangi bir şekilde ” eksik gün bildirimi ” yapılmasına gerek yok. Fakat bu sefer, istirahatli olduğu halde sigorta primleri tam yatan çalışanınız ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu başka bir işlem yapmanızı istiyor.
Bilindiği gibi sizin işveren olarak sigorta primlerini tam göstermeniz o işçinin istirahat ödeneğinden faydalanma hakkını elinden almaz. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde o çalışanınızın sigorta primini otuz gün gösterseniz bile “istirahat süresinde çalışmamıştır” beyanında bulunmak durumundasınız.
Ay içerisinde istirahati olduğu halde sigorta primlerinin tam yatması durumunda, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlerken, yukarıda ki ekrandan da anlaşılacağı üzere, en sağda bulunan ” istirahat süresince çalışmamıştır ” kutucuğunu işaretlemeniz son derece önemlidir.
Bu işlemleri yapmadığınız taktirde, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nden ” Eksik gün bildirimi ” yapmadığınıza dair idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Elektronik ortamda işveren rapor girişi ile ilgili konumuz için lütfen TIKLAYINIZ.
Rapor sistemde gözükmüyor mu? Manuel rapor girişi ile ilgili konumuz için lütfen TIKLAYINIZ.
Siz bir istirahatinden dolayı eksik günü olan çalışanınızın sigorta primlerini tam yatırsanız bile Sosyal Güvenlik Kurumu sizden bu iki işlemi tam yapmanızı talep ediyor. Yapmadığınız taktirde ceza ile karşılaşır mısınız? Bu konuda net bir şey söyleyemeyiz, illaki bu işlemleri yapmadığı halde idari para cezası ile karşılaşmayan işverenler vardır, ama bu bundan sonra da aynı şansın yanlarında olacağı anlamına gelmiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan mail yoluyla işçilerinizin rapor bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletişim bilgilerinizi sağlıklı bir şekilde verdiğiniz taktirde, rahatsızlığından ötürü SGK ile anlaşmalı olan bir hastaneden rapor alan işçinizin ile ilgili şöyle bir bilgilendirme maili alabilirsiniz.
Is Yerinizde Calismakta Olan 250879632574 TC Kimlik Numarali ALİ YENİCE ‘a Ait Gecici is Goremezlik Raporu Hastane Tarafindan Onaylanmistir. Rapor 2015-08-28 / 2015-09-07 Tarihleri Arasinda Olup isveren Onayi Beklemektedir. Isyeri Numaranız 698741
Bu en azından kontrol amaçlı da olsa işinize oldukça yarayacak bir uygulamadır, ama gene de bu sisteme çok güvenmemekte ve düzenli olarak rapor kontrolü yapmakta fayda var.
APHB ve İstirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu