SGK iş yeri kapanış işlemleri nasıl yapılır?
Soru: Merhaba, müdürümüz İstanbul’daki iki şubemizin kapatılacağını söyledi, iki şubemizde de toplam altı kişi çalışıyor. Benim bazı sorularım olacak.
- Nasıl bir işlem yapacağım?
- İşten çıkış bildirgelerini yaptıktan sonra SGK’ya nasıl bir bildirimde bulunmam gerekiyor?
- Çalışanlarımıza kıdem tazminatı ödeyeceğiz ama ihbar tazminatı da ödemek zorunda mıyız?
- İşten çıkardığımız çalışanlar işsizlik maaşından faydalanabilirler mi?
Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
Tüm çalışan personeliniz adına düzenleyeceğiniz ” işten çıkış bildirgelerinde” işten ayrılış nedeni olarak, ” iş yerinin kapanışı ” olarak düzenleme yapmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.
Yapacağınız işlemleri maddeleyecek olursak şayet;
Diyelim ki ani bir karar alındı ve 20.04.2016 günü şubenizi kapatacaksınız.
- Çalışan personelleriniz adına, en son çalışma tarihi olan 20.04.2016 tarihli işten çıkış bildirgesi düzenleyeceksiniz.
- İşten çıkış bildirgenizi yasal süresi içerisinde vermenizde herhangi bir sakınca yok, işten çıkış bildirgesini iş akdinin feshinden on gün içerisinde kuruma elektronik ortamda iletebilirsiniz.
- Tüm çalışanların işten çıkış kodları , ” iş yerinin kapanışı ” yani 17 olmak zorundadır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş yerinin kapanış tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde dilekçe ile bildirimde bulunmalısınız. Dilekçenizin ekine kapanış kararını eklemeyi unutmayın.
- Nisan ayının sigorta bildirgelerinin son verilme tarihi olan 23.05.2016 tarihine kadar sistemi problemsiz kullanabilirsiniz. Bu tarihten sonra tüm işlemleri bitirmek zorundasınız. Siz işlemlerinizi bitirdikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dosyanız kapatılacaktır.
- İş yerinin kapanması işçilerin elinde olan bir durum değildir. İşveren çalışanlarının tüm yasal haklarını ödemek suretiyle “ben artık çalışamıyorum ve çalışmakta olduğunuz şirketi kapatıyorum” deme hakkına sahiptir. Bu nedenle çalışanlarınıza hem kıdem tazminatlarını hemde ihbar tazminatlarını ödemek ile mükellefsiniz. Eğer bu kararınız aniden değilde, planlı bir şekilde alıp, çalışanlarınıza ihbar sürelerine uygun bir şekilde bildirimde bulunsaydınız şayet, sadece kıdem tazminatı ödemeniz yeterliydi. Ama bu durumda hem kıdem tazminatlarını hemde ihbar tazminatlarını ödemek zorundasınız.
- İş yerinin kapanışı biraz önce bahsettiğimiz gibi işçinin iradesi ile gerçekleşen bir durum değildir. Bu neden ile iş akdini ” iş yerinizin kapanışı ” nedeniyle feshettiğiniz tüm çalışanlarınız, işsizlik maaşı şartlarını yerine getirdikleri taktirde, işsizlik maaşından faydalanabilirler.
İş yeri kapanış ile ilgili dilekçe örneği için lütfen TIKLAYINIZ.
merhabalar
bir iş yeri kapandığı zaman sgk ya sadece kapanış dilekçesi vermemiz yeterli olur mu daha doğrusu iş yeri kapanış bildirim formu düzenleyip dilekçe ile verilmesi gerekiyormuş ama internet ten o kadar sorgulama yapmamıza rağmen malesef bildirgeyi bulamadık bu konuda bizlere yardımcı olabilir misiniz?
Elif hanım merhaba,
Öyle bir bildirge olduğunu kim söyledi size? İş yeri kapanış dilekçesi bu işlem için yeterli. Kapanış işlemleri ile ilgili de kararı ekine eklerseniz Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlerinizi başlatacaktır.
Görüşmek üzere,
Iyi gunler vergi dairesinde kapanis belgesi ne kadarda geliyo