Ay içerisinde işe giriş ve işten çıkış bildirgesi nasıl düzenlenir?
Bilindiği gibi işten ayrılan işçinin, iş akdi feshedildiği tarihten itibaren 10 ( on ) gün içerisinde elektronik ortam da kuruma SGK işten çıkış bildirgesi düzenleyip iletmemiz gerekmektedir.
Bugün size, ay içerisinde hem girişi hemde çıkışı olan bir işçinin işten çıkış bildirgesinin kuruma nasıl verileceğini örneklerle açıklamaya çalışacağız.
İlk önce www.sgk.gov.tr adrese girip sırasıyla;
SGK
Sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirgesi,
Menülerini tıklıyoruz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünde belirttiğimiz gibi, biz ” Sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirge (4a) “ bölümüne tıklıyoruz ve uygulamaya giriş yapıyoruz.
Bu menüye girdikten sonra, kullanıcı adımızı, kullanıcı şifremizi ve işyeri şifremizi kullanarak sisteme giriş yapıyoruz.
Daha sonra menüden ” SİGORTALI İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ ” bölümüne giriyoruz, işten ayrılan personelin T.C. kimlik numarasını ve işten ayrılış tarihini yazıyoruz.
Yukarıdaki resimden den anlaşılacağı gibi, şuan işten ayrılan işçinin bildirgesini düzenliyoruz. İlk önce doğru kişinin T.C. kimlik numarasını yazdığımızdan ve işten ayrılış tarihinin doğru olduğunu kontrol etmenizde fayda var, Daha sonra personelin ” Hangi görevle şirketinizde çalıştığını” belirten meslek adını bölümünü dolduruyoruz.
Normal şartlarda işten ayrılan bir işçi için, işten ayrılış bildirgesi düzenler iken, son 2 ( iki ) ayın hak edişlerini belirtmek durumundaydık. Ama bu arkadaşın işe başlangıç tarihi 06.07.2015 – işten ayrılış tarihi de 28.07.2015 olduğu için “Haziran” ayı ile ilgili bir işlem yapmamıza gereken yok.
Ama burada eğer ayrılış bildirgesi verilen işçinin, ay içerisinde bir girişi söz konusuysa, muhakkak ve muhakkak İşe giriş tarihini de belirtmemiz gerekiyor. Aksi halde bildirgeyi onaylayamaz ve sürekli hata alırsınız.
Belge türüne eğer tüm sigortalı kollarında çalışıyor ise 1 No‘lu belgeyi seçiyoruz, gün sayısına parmak hesabı yaparak çalıştığı gün sayısını bulup yazıyoruz ve hak edilen ücreti yazıp en son Ay içerisinde varsa giriş bölümünden işe giriş tarihini ( 06.07. ) yazıyoruz.
Bu bölümü doğru yaptığınızdan emin olduğunuz taktirde hemen aşağıdaki üç bölümü de doldurup bildirgeyi onaylıyoruz. ( İş kolu, hangi nedenle fesih, adres )