İşveren çalışanının kılık ve kıyafetine karışabilir mi?
İşverenin çalıştırdığı bir kişinin kıyafetine karışıp karışmayacağı konusu bir çok kişiyi ilgilendiriyor.
Çalışma hayatında çalışanın statüsüne göre uygulanan değişik mevzuatlar bulunuyor. Memur, işçi, gazeteci ve gemi adamının çalışma koşullarını düzenleyen ayrı ayrı kanunlar var. Kılık kıyafet konusunda devlet memurlarının dışındaki diğer çalışanlara uygulanan mevzuat katı kurallar içermiyor. 4857 Sayılı İş Kanunu kıyafet konusunda işçiler için bir sınırlama getirmemiştir. Bu konudaki düzenlemeleri işçi ve patronun özgür iradeleri ile kendi aralarında yapacakları iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesine bırakmıştır. Bu bağlamda çalışma hayatının çok dinamik bir yapıya sahip olması nedeniyle getirilen düzenlemelerinde esnek bir yapıda olması gerekiyor.
İş sağlığı ve iş güvenliği konularında işveren duruma müdahale edebilir.
Kıyafet ve genel görünüm kişilik hakları arasında yer alan özel yaşam hakkı ile ilgili bir konudur. Bu neden ile de işçinin kişilik hakları ile ilgili olan bu konuya işverenin müdahil olabilmesinin gerçekten haklı nedenleri olmalıdır.
Bu nedenlerin başında da şüphesiz ki İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler ve yükümlülükler gelmektedir. Gerçekten de yasa ve yönetmelikler çerçevesinde işveren işçiye iş sağlığı ve güvenliği bakımından verdiği koruyucu kıyafet ve malzemenin kullanılmasını isteyebilecek ve kullanılmaması koşulunda gereğinde işçiye hukuksal yaptırım uygulayabilecektir.
Hijyen konularında işveren her zaman haklıdır.
Ayriyeten işverenin işçinin giyim ve dış görünüşüne müdahalesini haklı kılabilecek bir diğer neden üretilen mal ya da hizmetin hijyen ve dolayısı ile de sağlık koşullarına uygunluk sebepleri olabilir.
Gerçekten de işverenler özellikle gıda ve ilaç üretimi, sağlık hizmeti gibi alanlarda iş yerlerinde maske ve bone kullanılması, sakal bıyık bırakılmaması türünden talimatlarla işçilerin iş esnasındaki kıyafetlerine ve görünümlerine müdahil olma hakkına sahiptirler.
Taraflar arasında imzalanan sözleşmeler de kıyafet şekli belirtilmişse, taraflar buna uymak zorundadır.
İşçi ile işveren arasında yapılmış olan iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde; kıyafetin şekli belirtilmişse belirtilen kurala her iki tarafında uyması gerekmektedir. Taraflar arasında imzalanan sözleşmelerde ya da iş yeri personel yönetmeliğinde çalışanın giyinebileceği kıyafetin şekli belirtilmemişse çalışan genel ahlak ve düzene aykırı olmamak üzere istediği şekilde istediği kıyafeti giyinebilir.
İşveren çalışanından olası bir kıyafet değişikliği için rıza almak zorundadır.
İşveren iş sözleşmesinde belirtilen ya da iş sözleşmesinde belirtilmeyip iş yerinde uygulanan kıyafet şeklini değiştirmek istiyorsa bu konuda çalışanın rızasını almak zorundadır.
İşveren çalışanın rızası olmadan iş yerinde uygulanan kıyafet tarzını değiştiremez. Değiştirirse işçi işten ayrılarak tazminata hak kazanabilir. Bu durumda işçi iş güvencesi kapsamında ise 4857 sayılı İş Kanunu‘nun 21. maddesi hükümlerine göre işe iade davası açabilir.
İşveren her zaman yazılı bildirim yapmak zorundadır.
İşverenler, iş yerlerinde uygulanmakta olan kıyafetleri yasaklamak istiyorlarsa, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulamasıyla oluşan kıyafet düzenlemesini işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Yazılı olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini altı iş günü içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklar ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini tazminat ödeyerek sonlandırma hakkına sahiptir.
Merhaba,
Personel iş yeri kıyafeti ile iş çıkışında bir başka yerde çalışabilir mi ? Yardımlarınızı rica ediyorum
Merhaba,
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işveren işçilerine karşı iş güvenliğinin gerektirdiği tüm ihtiyaçlardan sorumludur. Bu ihtiyaçlardan bir tanesi de personele verilen kıyafetler ve koruyucu ekipmanlardır. İşçiye yansıtılmayan ve tüm maliyetinin işveren tarafından karşılanan bir malzeme ya da kıyafetin, işçi tarafından işyeri sınırları dışında kullanması söz konusu olmayacaktır.
Görüşmek üzere,
Merhaba iş veren görüntülü konuşma yaparak işcinin kılık kıyafet denetimini yapabilir mi
Merhaba ;
Kurumsal bir firmada çalışıyorum.Uretimdeyim,servisle gelip gitmekteyiz.3 vardiya çalışıyoruz. Düzenli spor yapıyorum.Spor yaptığım saatleri ise gelmeden programların spor alanından çıkıp servise biniyorum.işlerine rahat kıyafetlerle gidiyorum (eşofman)işverenin vermiş olduğu kıyafetleri işyerinde düzenli olarak kullanıyorum.Ise gelirken giymiş olduğum kıyafet işverenin ilgilendirirmi.Eşofmanla gelmek yasak diye uyarildim.Bununla ilgili kişisel haklarımı savunacagim bir kanun varmış.Teşekkür ederim.
Merhaba Bekir bey,
Cok aykırı ya da ahlak kurallarına ters gelebilecek bir durum yoksa ( siyasi, dini vb.) işveren işe hangi kiyafetle geldiğiniz ile alakalı size bir yaptirimda bulunamaz.
Esofman giyerek ise gelmeniz işveren nazarında haklı bir neden değildir.
Görüşmek üzere,
İyi günler bir personel iş yerine girişinde soyunma odasına kadar olan mesafede iş yeri personelin giyim kuşamına müdahale edebilir mi?
Merhaba Selami Bey;
Ahlaki ve etik değerler ile ilgili bir durum söz konusu değil ise, müdahale edemez.
Görüşmek üzere,