İşveren maaş ödemesini ne kadar geciktirebilir?
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 32. ve 34. maddelerinde özet olarak;
İşverenin ücretleri en az ayda bir kere ödemek ile yükümlü olduğu ve ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.
ifadelerine yer verilmiştir.
Taraflar arasında imzalanan iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmelerinde maaş ödeme günü belirtilmelidir. Belirtilen günden itibaren yirmi gün içerisinde işvereninizin ücretinizi ödemesi gerekmektedir.
İşveren elinde olmayan sebeplerden dolayı ödeme işlemini geciktirebilir.
Mantık olarak tabiki, işçi çalışır ve emeğinin karşılığı olan ücretini de işvereninden alır. Burada bir problem yok. Önemli olan işverenin hangi sebeplerden ötürü maaş ödemelerini geciktirdiğidir. İşvereniniz, yaşadığı mali sıkıntılardan ötürü maaş ödemenizi belirtilen süreler içerisinde yapamıyorsa şayet burada işçi olarak daha anlayışlı olmak gerekebilir. Yani işverenin bu mali krizi en kısa sürede aşması adına tüm şirket çalışanlarının omuz omuza vermesi sanırım iş ahlakının en büyük göstergesidir.
Şirketimiz de herhangi bir mali sıkıntı söz konusu değil ama biz maaşlarımızı sürekli geç alıyoruz.
Eğer ki şirketiniz ödemeleri zorlayıcı sebepler dışında, ( doğal afet, iflas vb ) tamamen işverenin kötü niyetinden dolayı gecitriyorsa, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesi devreye girer.
Madde 34 – Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Ücretini alamayan işçi, bu durum da doğal olarak işverene karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeyebilir. Fakat “ücret ödemelerinden dolayı iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınmak, işçi işe gitmesin evde dinlensin” olarak algılanmamalıdır. İşçi her gün iş başı yapacakmış gibi iş yerine gitmek durumundadır.
İşveren hala ücret ödemesi gerçekleştirmezse ne yapmalıyım?
Ortada zorlayıcı bir sebep olmadığı halde işveren hala ısrarcı davranıp, ücret ödemelerini gerçekleştirmiyorsa şayet, noter kanalı ile işvereninize göndereceğiniz ödeme emri ile beraber, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesine istinaden iş sözleşmenizi haklı neden ile feshedip, tazminatınızı talep edebilirsiniz.
LÜTFEN EBÜLTENE KAYIT YAPAR MISNIZ