Asgari ücrete yapılan yüzde 30 oranındaki artışın işverene maliyetini azaltmak amacıyla sağlanan 100 liralık devlet desteğinden işverenlerin yanı sıra gündelikçi, bakıcı, kapıcı, bahçıvan çalıştıranlar da yararlanacak. Primler şubat ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) tam olarak yatırılacak. Destekten yararlanan işverenler, mahsuplaşmanın başlayacağı mart ayından itibaren bir yıl süreyle primleri işçi başına 100 lira daha az yatıracak.
100 liralık devlet desteğine ilişkin yasa geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı ve 100 liralık asgari ücret desteği 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında uygulanacak.
Asgari ücret desteğinden, bu şekilde gündelikçi çalıştıran işverenler de yararlanabilecek.
Günlük 3,33 TL destek verilecek.
Gündelikçiyi çalıştırdığı süre ayda 30 günden az, 10 günden fazla olan işverenler çalıştırdıkları her gün için 3.33 lira destek alacaklar. Örneğin, ayda 16 gün gündelikçi çalıştıran işveren 53.28 lira tutarında destekten yararlanacak.
Bir gündelikçi birden fazla işverene bağlı olarak ayda 10 günden fazla çalışıyorsa, o işçi için her işveren kendi paylarına düşen oranda ayrı ayrı destek alabileceklerdir.
“Ev hizmetlerinde çalışma” temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkamadan ibaret değil. Bahçe işleri; çocuk, yaşlı ve hasta bakımı işleri de “ev hizmetlerinde çalışma” olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bahçıvan, çocuk bakıcısı, yaşlı ya da hasta bakıcısı çalıştıranlar da aylık 100 liralık devlet desteğinden yararlanabilecekler.
İşverenler şubat ayında işçileri için ödemeleri gereken primleri tam olarak yatıracak. Şubat ayındaki kazançlara ilişkin mart ayında primler yatırılırken de mahsuplaşma yapılacak.
Herhangi bir başvuru şartı aranmıyor.
Asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerin başvuruda bulunmasına gerek yok. Öngörülen şartları taşıyan işverenler, doğrudan destekten yararlanabilecekler.
İşveren hangi işçileri için bu yardımdan faydalanabilir?
- Ev hizmetlerinde çalıştırılanlar
- Yabancı uyruklular dahil, özel sektör işyerlerinde hizmet akdi ile çalışanlar
- Yeraltında sürekli çalışanlar
- Yerüstü gruplu (münavebeli) çalışanlar
- Libya’da çalışanlar
- İstisna akdine istinaden Almanya’ya götürülen Türk işçiler
- Harp ve vazife malullüğü aylığı alırken bir işte çalışanlar
Prim Belgesini zamanında vermeyen destekten faydalanamayacak.
100 liralık asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2016 yılında Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nin (APHB) yasal süresi içinde verilmesi gerekecek. ( takip eden ayın 23’üne kadar ) Ayrıyeten prim veya idari para cezası bulunması, işverenin destekten yararlanmasına engel olmayacaktır. Sadece 2016 yılında kurulan şirketlerde ise destekten yararlanabilmeleri için prim ve idari para cezası borcu bulunmaması koşulu aranacak.