İkale sözleşmesi nedir?
İşveren ve işçinin herhangi bir sebepten ötürü, anlaşmak suretiyle iş akdini sonlandırma işlemine ikale denir.
Son dönemlerde iş hayatında oldukça yaygın bir hale gelen bu sözleşme şekli, kimi zaman çoğu sigortalıyı mağdur etmekten başka bir işe yaramıyor maalesef. Öncelikle bu konuda bilinmesi şey; 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda tarafların anlaşarak sözleşmeyi feshetme gibi bir durumlarının olmadığıdır.
Taraflar hizmet sözleşmesini sonlandırmak istediğinde,birbirlerine bildirim yapması zorunludur.
Nasıl ki işveren iş akdini feshedecek ise işçiye bildirimde bulunuyorsa, işçi de benzer bir durumda işverenine bildirimde bulunmak zorundadır.
Mevzuatta çok fazla karşımıza çıkmasa da, işçi haklarını korumak adına bu konuyla ilgili Yargıtay kararları mevcuttur.
İkale sözleşmesi, işçisini işten çıkarmak isteyen işveren, işçinin tüm haklarını ödemesine rağmen işçinin ilerleyen dönemlerde işe iade davası açmasını istememesinden dolayı imzalattığı bir sözleşmeden başka bir şey değildir. İkale sözleşmesi, haklı bir neden gösterilemediği için iş akdi feshedilen bir işçinin işe iade davası açtığında bu davayı kolaylıkla kazanma şansına sahip olduğunu bilen işverenler için bir nevi kurtarıcı rolünü üstlenmektedir.Ama bu durum işveren tarafından önem arz eden bir durum olsa da, işçi için, işe iade davasının kapısı sonuna kadar kapanmamıştır.
İkale sözleşmesi örneği için lütfen TIKLAYINIZ.