18 yaşından küçük çocuklar sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun en önemli yeniliklerden bir tanesi de 18 yaşından küçük çocukların, Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanmalarıdır.
Bu Kanun uygulamaya başlamadan önce, sigortası olmayan vatandaşların 18 yaşından küçük çocukları, ücret karşılığı muayene ve tedavi edilmekte, ilaçlarını da ücret ödeyerek almakta idiler. Bu durum gelir seviyesi düşük olan vatandaşların çocuklarının sağlık sorunlarında büyük sıkıntılar yaşatmaktaydı.
Artık böyle bir durum söz konusu değildir.
Bilindiği gibi sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için hastaneye başvuru yapılan tarihten geriye dönük bir yıl içerisinde en az otuz günlük prim şartı söz konusu. Fakat on sekiz yaşından küçük bir çocuk, anne ve babasının her hangi bir sosyal güvencesi olmadığı halde bile hastaneye giderse, sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Annesinin ve babasının herhangi bir sosyal güvencesi olmasa bile 18 yaşından küçük çocuk G.S.S. ( Genel Sağlık Sigortası ) kapsamındadır. Ve bu nedenden ötürü sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu çocuğun anne ve babasını G.S.S. ( Genel Sağlık Sigortası ) kapsamına alıp primleri kendilerinden tahsil eder ya da eğer anne ve babanın bu primleri ödeyecek bir kazançları söz konusu değil ise devlet bu primlerin ödemesini üstlenir.
Fakat bu durum sadece devlet hastaneleri için geçerlidir. Her hangi bir özel hastaneye sağlık nedenlerinden ötürü başvurulduğu taktirde, Sosyal Güvenlik Kurumu muayene farkı talep etmektedir.
Sağlık hizmetlerinden yararlanma