Genel olarak işverenler için hayati önem arz eden E-Bildirge uygulaması özellikle mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımız için çok ciddi sorunlar doğuruyor. Öğrencilik ya da staj dönemlerinde bu uygulamayı kullanmaması veya mesleğe ilk adım attıktan sonra, mevcut çalışma arkadaşlarının E-bildirge sistemini bir takım gizlilik nedenlerinden dolayı göstermemesi hemen hemen hepimizin başına gelmiştir. Bu yazımızda E-Bildirge nedir sorunuza cevap bulabileceğinizi, E-bildirge ile detaylı bilgiler bulabileceğinizi umut ediyoruz. En azından E-bildirge sistemine nasıl başvuru yapıldığını ve E-bildirge şifre işlemleri hakkında fikir sahibi olmanızı arzuladık. Bununla beraber, eğer E-bildirge kullanımı konusunda da merak ettikleriniz var ise, E-SGK bölümümüze şiddetle bakmanızı tavsiye ediyoruz. E-SGK ile ilgili kafanızdaki soru işaretlerini giderecek onlarca cevabı orada bulacağınıza eminiz.
E-Bildirge nedir?
Hepimizin bildiği gibi E bildirge, işverenlerin bünyesinde çalıştırdıkları tüm işçilerin sigorta primlerinin internet üzerinden Sosyal Güvenlik Kuruma ilettikleri bir uygulamadır.
E bildirge işlemi yaparken işverenler işçilerin;
Genel olarak T.C. kimlik numaralarını, Sigorta sicil numaralarını, Ad ve Soyad bilgilerini, ay içerisinde ne kadar kazanç sağladıklarını ve meslek kodlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na doğru bir şekilde iletmek ile yükümlüdür. Ayrıca işçilerin işe giriş tarihinin, işten çıkış tarihinin, işten çıkış sebebinin, varsa eksik gün sayısının ve eksik gün nedeninin de ayrıca belirtilmesi gerekir.
E-bildirge nasıl verilir?
E-Bildirge verebilmek için öncelikle işveren olarak, bir kullanıcı adına ayrıca sistem ve işyeri şifresine ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu işlemler için öncelikle işyerinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu‘na işyeri yetkilisi ya da vekaletlisi olarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
E-bildirge başvurusu nasıl yapılır?
E-bildirge başvurusu yapabilmeniz için ilk önce işyeri bildirgesi vermeniz yani işyerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na tescil ettirmeniz gerekmektedir.
05.12.2017 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre, 01.06.2018 tarihinden itibaren İşyeri açılışlarında/tescillerinde işyeri bildirgesinin elektronik ortamda verilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Aynı işverenin, birden fazla iş yeri kurması veya devir alması yahut kendisine intikal etmesi halinde her iş yeri için ayrı iş yeri bildirgesi düzenlenir.
İşyeri bildirgesi nasıl verilir?
İşyeri bildirgelerinin E-Sigorta kanalıyla gönderilebilmesi için öncelikle bildirgeyi düzenleyecek kişiye ilişkin T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olduğu il ve doğum yılı bilgilerinin sisteme girilmesi gerekmektedir.
Bildirgeyi düzenleyecek olan kişiye ilişkin bilgilerin sisteme girilmesinin ardından, işverenin tüzel kişilik koduna bakılarak;
- Gerçek kişi,
- Kamu tüzel kişisi,
- Özel hukuk tüzel kişisi,
- Adi ortaklık,
- Apartman yöneticiliği, olarak beş farklı şekilde iş yeri bildirgesi düzenlenebilecektir.
İş yeri bildirgelerinin düzenlenmesi sırasında, gerçek kişi işverenlerin T.C. kimlik numarasının, tüzel kişi işverenlerin ise vergi kimlik numarasının sisteme girilmesi zorunludur.
İş yeri bildirgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesinin ardından iş yeri bildirgesi ilgili sosyal güvenlik merkezine elektronik ortamda intikal ettirilecek olmakla birlikte, tescil edilecek iş yeri için Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 29. maddesinde belirtilen belgelerle birlikte 7 iş günü içinde ilgili sosyal güvenlik merkezine müracaat edilecektir.
İşyeri bildirgesinin nasıl verildiğine dair, örnek pdf dosyasını görüntülemek için TIKLAYINIZ.
E-bildirge’ye geçmezsem ne olur?
E-bildirge vermek zorunda olan işverenler, bu yükümlülüklerini yasal süre içinde yerine getirmemeleri halinde haklarında 506 sayılı Kanunun 140. maddesinin (c) fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.
E-bildirge ile hangi işlemleri yapabilirim?
SGK E-Bildirge uygulaması ile;
- Aylık Prim ve Hizmet Belgesi işlemleri,
- Engelli ve işsizlik teşvik işlemleri,
- İşbaşı eğitim teşvik işlemleri,
- 4447/ Geçici 17. madde işveren desteği işlemleri,
- Varsa şayet; Teşviklerden yersiz yararlanan dönemleri,
- Sigortalı hesap fişi işlemleri,
- Kullanıcı işlemleri,
- İşveren borç görüntüleme işlemleri,
- İşkur meslek kodu güncelleme işlemleri,
- Sigortalı çalışmaya ara verme/başlama işlemleri,
- İşyeri yeni nace kodu talep işlemleri,
- E-posta güncelleme işlemleri,
- Meslek kodları görüntüleme işlemleri yapabilirsiniz.
E-bildirge şifresi nasıl alınır?
SGK’de işyeri tescil işlemini tamamlamış işverenler ve yetkilendirdiği kişiler e-devlet şifreleri ile e-bildirge şifresi alabilirler.
Bunun için;
sgk.gov.tr adresine giriş yapın ve E-SGK bölümüne girin;
E-SGK bölümüne girdikten sonra, işveren menüsünde bulunan E-SGK uygulamaları ve E-SGK şifre bölümüne tıklayın.
Sistem sizi E-devlet üzerinden E-SGK şifre uygulamasına yönlendirecektir. Bu ekranda TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
Arzu ederseniz e-bildirge uygulaması ile ilgili sizin için seçtiğimiz bazı başlıklara da göz atabilirsiniz.
E-bildirge teşvik uygulamaları
E-bildirge de eksik gün nedeni nasıl değiştirilir?
E-bildirge de ek belge iptal edilebilir mi?
E-bildirge’de ek belge nasıl düzenlenir?
İşten çıkış bildirgesinde ücret hatası