İş sözleşmesi devam ederken, herhangi bir nedenden ötürü aynı işveren nezdinde çalışmaya devam ettiği taktirde herhangi bir işlemden dolayı giriş çıkış yapılması kişinin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaz.
İş yerim Topkapı’daydı, Beylikdüzü’ne taşındı. Sigortamı kontrol ettim giriş çıkış yapılmış. Bunun nedeni ne olabilir?
İş hayatında kimi zaman işyerinin nakillerinden dolayı personelin giriş çıkış işlemi yapılmaktadır. Bunda olumsuz bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir sebepten ötürü taşınan iş yeriniz, yeni bir Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ile çalışacağı için yeni bir dosya numarası almalıdır.. Bu nedenle de işvereniniz eski iş yerinize ait dosyanın kapanışını verip, Beylikdüzü’ne taşınan iş yerinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapması ve nakil nedeni ile yeni bir iş yeri açılış işlemi yapması gerekmektedir.
Bu işlem sırasında, nakil yapılan tarihte, eski şirketinizde gözüken tüm sigortalıların, nakil nedeni ile işten çıkış bildirgelerini kuruma vermesi ve yeni açtırdığı dosya olan Beylikdüzü’de ki firmaya giriş yapması gerekmektedir.
Bu işlem de herhangi bir art niyet söz konusu değildir. İşverenin de bu işlemi yapmaktan başka bir alternatifi söz konusu değildir.
sizlerin de aynı işverene ait başka bir adreste bulunan bir firma da çalışmaya devam ettiğiniz için herhangi mağduriyetiniz söz konusu değildir. Tüm haklarınız devam etmektedir.
Bizim iş yerimiz hiç taşınmadı, sürekli aynı iş yerinde çalışıyorum ama sigortam da giriş çıkış gözüküyor. Bu ne demek oluyor?
Normal şartlar da belirsiz süreli iş sözleşmesine tabi olan bir sigortalının herhangi bir nedenden ötürü aynı işverenin çatısı altında çalışırken SGK kayıtlarında giriş çıkış işlemi yapılmaz.
Ama günümüzde bu açığı ve çalıştırdığı personelin bilgisizliğini fırsat bilen bazı işverenler var maalesef.
Ama bilmeniz gereken şey, aynı işverene ait bir firmada çalıştığınız taktirde, işvereninizin sizden habersiz yapacağı giriş çıkış işlemleri sizin kıdem hakkınızı sıfırlamaz.
Eğer işveren bu işlemi işçiye daha az kıdem tazminatı ödemek için yaptığı ortaya çıkarsa, tüm hizmet sürenize istinaden en son aldığını brüt maaşınızı baz alarak tarafınıza ödeme yapmak ile mükelleftir.
Olası bir uyuşmazlık sonrası, iş mahkemesine başvurup bu konuyla ilgili yargıtay kararı doğrultusunda kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, durup dururken işvereniniz sizden herhangi bir konuda imza alırken imza atacağınız evrağı ilk önce anlayarak okumanızdır.
Daha sonra ” ben nerede hata yaptım” dememek adına, art niyetli insanlara karşı önleminizi ancak bu şekilde alabilirsiniz.