İşten çıktıktan sonra rapor parası alınır mı?
Soru: Merhaba, 30.06.2019 tarihinde kendi isteğim ile çalıştığım işyerinden istifa ettim. 02.07.2019 günü bir kaza geçirdim ve hastaneye gittim, doktor bana direk 20 günlük rapor verdi. Ben şuan çalışmıyorum, bu 20 günlük raporun parasını alabilir miyim? İşten çıktıktan sonra rapor parası alınır mı? Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
Geçmiş olsun, Sosyal Güvenlik Kurumu, işçinin işten çıkarıldıktan sonra yaşayabileceği bir takım rahatsızlıklar neticesinde sağlık kuruluşlarından aldığı raporların ödemesini yapabiliyor ama bunun için bir takım kriterler mevcut.
İşten çıktıktan sonra rapor parası alınır mı?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun Sigortalılığın sona ermesi başlıklı 9. maddesine göre, hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında sigortalılık, sigortalının işten ayrılış tarihini takip eden onuncu gününden başlanılarak yitirilmiş sayılmaktadır.
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün daha Sosyal Güvenlik nazarında sigortalı olarak kabul edilmektedir. Rapor tarihinden önceki son bir yıl içerisinde en az 90 gün primi olan tüm sigortalılara, işten çıkış tarihinden itibaren ilk 10 günde yaşanabilecek bir rahatsızlık ya da kaza durumlarından dolayı alınan raporlarların ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nu tarafından PTT aracılığı ile üçüncü gününden itibaren ödenmektedir. Bknz: Ne kadar Rapor ( istirahat ) parası alabilirim?
İşten çıkış tarihinden sonra 10 günlük hesap nasıl yapılır?
30.06.2019 tarihinde işten çıkan bir işçi için, 10 günlük süre takvim hesabıyla bulunur. Herhangi bir şekilde iş günü, resmi ya da genel tatil günü hesabı yapılmaz. İşçi 30.06.2019 tarihinde işten çıkarıldığı için 10 günlük süre bir sonraki gün yani 01.07.2019 tarihinde sayılarak hesaplanacaktır.
Örnek vermek gerekir ise;
30.06.2019 gününde işten çıkarılan işçinin 10 günlük süresi, 01.07.2019 tarihinden başlayarak 10.07.2019 23:59’a kadar devam edecektir. Bu süre aralığında sağlık kuruluşlarından alınacak raporların ödemesi yapılacaktır.
Raporu eski işverene vermeli miyim?
Hayır böyle bir zorunluluk yok. Siz sağlık kuruluşundan rapor aldığınız taktirde, sağlık kurumu raporunuzu, elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-ödenek sistemine girecek ve bu rapor otomatikman işvereninizin sisteminde gözükecektir. Siz ilk etapta, sağlık kurumunun raporu sisteme girip girmediğini takip etmeniz yeterli. İşvereniniz zaten yasal zorunluluk gereği onay işlemini tamamlamak durumunda.
Rapor parasını nasıl alabilirim?
Eskiden Ziraat Bankası aracılığı ile yapılan rapor ödemeleri artık PTT şubelerinden yapılıyor. Rapor paralarınızı size en yakın PTT şubelerinden tahsil edebilirsiniz. Bknz: Rapor parası artık PTT şubelerinde
İşten ayrıldıktan sonra sağlıktan yararlanma
İşten ayrıldıktan sonra son bir yıl içerisinde geriye dönük bir yıl içerisinde 30 gün primi olanlar 10 gün, son bir yıl içerisinde geriye dönük bir yıl içerisinde 90 gün primi olanlar 10+90 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.
Sağlık kuruluşlarından alınacak rapor parası sadece ilk 10 günü kapsamaktadır. Bu sürelerin dışında sağlık hizmetlerinden faydalanıyor olmanız, rapor ödeneğinden faydalanabileceğiniz anlamına gelmemektedir.
İşsizlik maaşı alırken sağlıktan yararlanma
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60. maddesinin (e) bendinde, ” 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanun gereğince işsizlik ödeneği ve ilgili kanunları gereğince, kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler otomatikman bu süreler boyunca Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır.”
İfadelerine yer verilmiştir.
Yani işsizlik maaşı almaya hak ederek iş akdiniz sonlanmış ise, yukarıda söylediğimiz durumlar sizi ilgilendirmiyor. Siz işsizlik maaşı aldığınız sürece, genel sağlık sigortası kapsamındasınız ve bu süre boyunca ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
İşsizlik maaşı alırken aileniz de Genel Sağlık Sigortası kapsamındadır.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 3. maddesine göre de eşiniz ve çocuklarınız da sizin bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerdir ve siz Genel Sağlık Sigortalı olduğunuz sürece onlar da sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilirler.
İhbar süresinde rapor alınır mı?
Raporlu işçinin başka işte çalışması
Özel hastaneden alınan rapor geçerli midir?
Emekli çalışan rapor parası alır mı?
Yatarak tedavi rapordan sayılır mı?
Rapor-istirahat ödeneği hakkında merak edilenler