Son dönemler de işyerini başka bir adrese taşımak isteyen bazı işveren arkadaşlardan nakil işlemlerinin nasıl yapılacağına dair sorular alıyoruz. Bu makalemizde; İşyeri nakil işlemleri, İşyeri nakil dilekçesi örneği, işyeri nakil işlemleri sırasında işçilerin çıkış işlemlerinin ve daha fazlası işlemlerin nasıl yapılacağına dair kafanızdaki tüm soru işaretlerini giderecek bilgileri bulabilirsiniz.
İşyeri nakil işlemi nasıl yapılır?
İşyeri nakil işlemi için çok fazla prosedüre takılmanıza sebep olacak bir durum söz konusu değildir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken tek husus yeni ve eski adreslerin hangi Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olduğudur.
Örnek vermek gerekir ise;
Eski adresinizin bulunduğu işyeri ile yeni adresinizin olduğu işyeri A SGK Müdürlüğü’ne bağlı ise, sadece A Müdürlüğü’ne gidip, bir adet dilekçe vermeniz yeterli olacaktır.
Fakat,
Eski adresinizdeki işyeriniz A SGK Müdürlüğü’ne bağlıyken, yeni adresinizin olduğu işyeri B Müdürlüğü’ne bağlı ise, bu sefer A SGK Müdürlüğü’ne gidip, işyerinizi nakil nedeniyle kapattığınıza dair dilekçe vermek zorundasınız. Aynı zaman da B SGK Müdürlüğü’ne de gidip, yeni bir dosya yani işyeri açılışı yapmanız gerekmektedir.
İşyeri nakil dilekçe örneği
İşlemleri başlatmak için, öncelikle işyerinin başka adrese nakledildiğine dair yönetim kararı alınması gerekmektedir. Yönetim kurulu alındı ise, bu sefer basit bir dilekçe yazarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz
İşyeri nakil dilekçe örneği için TIKLAYINIZ..
Eğer, eski işyeri adresi ile yeni işyeri adresi aynı Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne bağlı ise, aşağıdaki maddeler ile sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
- İşyeri nakil dilekçesi.
- İş yerinizin taşınma kararının alındığına dair yönetim kurulu kararı,
- İş yerinin vergi Levhası,
- İmza Sirküleri ( bu belgenin aslının da yanınızda olmasından fayda var )
Eğer iş yeriniz yeni adresi başka Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne bağlı ise, yukarıda sıralanan maddeler dışında bir de eski adresin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne gene bir dilekçe ile nakil nedeniyle kapanış dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
İşyeri kapanış dilekçesi örneği için TIKLAYINIZ.
Aynı Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nde devam edecek işyerleri
Biraz önce bahsettiğimiz gibi, aynı Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne tabii olarak çalışmaya devam edecek olan işyerlerinde işverenler herhangi bir işçi çıkış ya da giriş işlemi yapmayacak ve işyeri sicil numarası değişmeyecektir. Sadece, E- bildirge ekranında işyerinin adresi değişecektir. Bu işlem dışında işverenlerin ekstra bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Farklı Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne geçiş yapan işyerleri
Farklı Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne geçiş yapan işverenler ise, biraz önce de bahsettiğimiz gibi, eski Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne dilekçe vererek dosyasını kapatacak, yeni Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne gidip yeni işyeri açılışı yapması gerekecektir. Bunun için eski işyerinin ait olduğu dosyada gözüken tüm sigortalıların işten çıkışını 16 kodu, yani nakil nedeniyle yapıp, yeni açılışını yaptığı işyeri için giriş yapmak zorundadır.
İşyeri tescil işlemleri.
Bilindiği gibi artık yeni işyeri açılışlarında işlemleri internet üzerinden yapabiliyoruz. İş yeri tescil işlemleri nasıl yapılır? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Nakil işlemlerinde işten çıkış bildirgesi
Bu şekilde işlem yapan işverenler işçileri adına düzenleyeceği eski işyerinden çıkış, yeni işyerine giriş bildirgelerinde her zaman ki uygulamaya devam eedilecek. Tek dikkat edilmesi gereken husus, işten çıkış bildirgesi düzenlerken, 26 haneli işçinin nakil gideceği işyeri sicil numarasının yazılması olacaktır. Ayrıca, işten çıkış bildirgesi düzenler iken, tüm işçilerin işten çıkış kodu; 16 yani Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli olarak seçilmelidir. Bknz: SGK işten çıkış kodları ve açıklamaları
Nakil nedeniyle işe giriş bildirgesi
Bununla beraber, işçi adına yeni işyerinde düzenlenecek olan işe giriş bildirgesinde de gene aynı şekilde işlem yapılması gerekiyor. İşe giriş bildirgesinde, 26 haneli nakil gelinen eski işyeri sicil numarasının yazılması zorunludur.