Soru: Merhaba, özel nedenlerden ötürü şehir dışına taşınmak zorundayım. 6 yıldır çalıştığım iş yerinden bu neden ile ayrılacağım. Şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatımı alabilir miyim? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar
İşçi ile işveren arasında iş sözleşmesine tabii olarak yapılan çalışma işlemleri bir takım nedenlerden ötürü sonlanabilir. Burada önemli olan konu sözleşmelerin feshi sırasında tarafların haklı nedenleridir. Sözleşmesini haklı neden ile feshedecek taraf, içinde bulunduğu durumu ispat etmek zorundadır. Aksi halde gerçekleştirmek istediğini fesih, geçersiz olacak ve sonrasında mağdur olacaktır.
Şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma
İşçinin kendi rızası ile iş akdini feshetmek istemesi 1475 Sayılı Eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte ki 14. Maddesi’nde belirtilmiştir. Bu maddede belirtilen durumlar dışında işçi iş sözleşmesini fesheder ise, kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Bknz: Hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanılır?
Ayrıca iş hukukumuz da işçi tarafından gerçekleşebilecek haklı fesih durumları söz konusudur. İşçinin iş sözleşmelerini haklı neden ile feshetme durumu 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddesinde hüküm altına alınmıştır. Ayrıca bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için İşçinin haklı neden ile fesih hakkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddesi’nden de anlaşılacağı üzere, haklı nedenler arasında yapılacak olan fesihler de “ başka şehire taşınma “ kapsama alınmamıştır. Bu durum sizin nazarınız da haklı bir neden olsa da 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre haklı bir neden olarak kabul edilmemiştir. Bu neden ile gerçekleşecek fesihler sonrasına işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
Şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma ve işsizlik maaşı
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, işçinin herhangi bir özel nedenden dolayı şehir dışına taşınması haklı neden olarak kabul edilmemiştir. Dolayısıyla işçi bu nedenden ötürü işten ayrılmak isterse, kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Yapılacak olan fesih işleminde işçi adına düzenlenecek olan işten çıkış bildirgesinde, İşten çıkış kodu 03 yani istifa olarak gösterileceği için, işçinin işsizlik maaşından da faydalanma durumu söz konusu olmayacaktır. Bknz: 03 koduyla işten çıkarılma
Hangi durumlarda işsizlik maaşı alınır? Hangi durumlar da kıdem tazminatına hak kazanılır?
Özetlememiz gerekir ise;
İşçinin kendi rızası ile işten ayrıldığı taktirde kıdem tazminatı alma şartları 1475 eski ve 4857 sayılı İş Kanunu aracılığı ile hüküm altına alınmıştır. Kanunlar da belirtilen nedenler dışında gerçekleşecek fesihler de işçinin kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu olmayacaktır. Bu neden ile başka şehre taşınmanız her ne kadar sizin açınızdan haklı bir neden olsa da mevzuat gereği haklı neden olarak nitelendirilmemiştir. Başka şehire taşınan işçi işvereninden kıdem tazminatını talep etme hakkı bulunmamaktadır. Yapılacak işlem istifa olarak nitelendirilecektir. Ayrıca işçi prim şartlarını yerine getirse dahi, işten çıkış işlemi 03 koduyla ( Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi ) yapılacağı için, işsizlik maaşından faydalanma durumu olmayacaktır.
Şehir değişikliği nedeniyle işten ayrılma
Çalıştığım kurum.sehir dışına taşınacak herkesi goturmeyecegini söyledi kıdem ve ihbar tazminatı dan haric ekstra tazminat hakkım varmi
Hayır, bunların dışında herhangi bir tazminat talebinde bulunamazsınız.