İşe geç gelen işçinin işten çıkarılması
Nasıl ki bir işçi, işvereninden yerine getirdiği iş edimi karşılığında bir takım haklara sahip ise, işveren de bunların karşısında işçisinden bir takım beklentiler içerisindedir. Hiç bir işveren, çalışma saatlerine riayet etmeyen, işletme içerisinde iç huzuru bozan, işine özen göstermeyen işçiler ile çalışmak istemez. İşte bu raddede işverenin elinde bir takım yasal haklar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi işe geç gelen işçinin işten çıkartılmasıdır.
İşçi işvereninden nasıl ki ücret, sigorta vb. hakları için bir takım talepleri bulunuyor ise, işvereninin de işçisinden yaptığı işe özen göstermesi ve iş ahlakına uygun hareket etmesini talep etmesinden daha doğal bir şey olamaz. Nasıl ki işçi, işvereninin kendisine olan sorumluluklarını yerine getirmediği taktirde, haklı neden ile iş sözleşmesini feshedebiliyor ise, aynı şartlar işveren için de geçerlidir. İşçi iş edimini sağlıklı bir şekilde yerine getirmez ise, işinden olmaması için hiç bir neden bulunmamaktadır.
İşe geç gelmek ile işe gelmemek arasında fark var.
Bilindiği gibi 4857 Sayılı 25. maddesi‘nde işe ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işe devam etmeyen işçinin iş akdi, işveren tarafından haklı neden ile bildirimsiz bir şekilde, kıdem tazminatı ödemesi yapılmaksızın sonlandırılabilir.
İşe geç gelen işçinin işten çıkarılması
4857 Sayılı İş Kanunu madde 25/g
Başlıklar
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi,
4857 Sayılı İş Kanunu madde 25/h
İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
İşçinin sürekli işyerine geç gelmesi işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar edilmesi olarakta yorumlanabilir. Ama burada ki hatırlatma işlemleri muhakkak yazılı olarak yapılmalıdır.
İşe sürekli geç gelen işçinin işten çıkarılması konusunda dikkat edilmesi gereken husus; Tutanak tutulurken konunun detaylı bir şekilde yazılması ve işçiye hangi nedenden dolayı kendisine ihtar verildiği açık bir şekilde yazılmasıdır. Gerekirse, işçinin davranışının devam etmesi halinde, iş sözleşmesinin bildirimsiz bir şekilde ve tazminat ödemesi yapılmadan feshedileceği kendisine yazılı olarak bildirilmeli ve işçinin neden sürekli çalışma saatlerini aksattığı konusunda kendisinden savunma alınmalıdır.
Tüm işlemlerin yazılı bir şekilde, kağıt ortamında uygulanması ve tarafların imzalarının bulunması önemlidir. İşçinin savunma vermeyi reddetmesi çok bir şey ifade etmemektedir. Siz işçi savunma vermese dahi, şirket içi tutanak tutun ve puantaj kayıtlarını saklayın. Tüm bu olayları noter kanalı ile de yapmanız elinizi fazlasıyla sağlamlaştıracaktır.
İşçi fesih sonrası işe iade talebinde bulunamaz.
Her zaman dile getirdiğimiz gibi, işverenler bir işçisini işten çıkarmak istiyor ise bunun için elinde somut deliller olmalı ve feshi geçerli bir nedene dayandırmalıdır. Bu iki seçeneği olmayan işverenler, genellikle işçilerini bildirim sürelerine riayet ederek ve kıdem tazminatını ödeyerek işten çıkartıyor fakat daha sonra işe iade davaları ile karşılaşıyor.
İşe sürekli geç gelen işçisini işten çıkarması konusunda haklı ve geçerli bir gerekçesi bulunmaktadır. Bu neden ile iş akdi feshedilen işçi, işverene karşı hiç bir şekilde işe iade talebinde bulunamaz. Bulunduğu taktirde de, işveren feshin hangi nedenden dolayı gerçekleştiğine dair elinde belge olduğu için, işçinin açtığı dava sonucunda yapılan fesih geçersiz sayılmaz ve işe iade talebi kabul edilmez.
İşveren işe geç gelen işçi ile ilgili tutanak tutmalıdır.
Bu konuda olduğu gibi her konuda işçiler için mahkeme yolu açıktır. Tabi ki kendisi feshin geçersiz olması talebiyle mahkemeye başvurabilir ama işte bu nokta da işverenin fesih öncesinde uyguladığı prosedür önem arz etmektedir.
Sürekli keyfi nedenlerden dolayı, işvereninin rızasını almadan çalışma saatlerine riayet etmeyen ve işe geç gelen işçi ile ilgili, şirket içi tutanak tutmaz, bu durumu yazılı bir şekilde kayıt altına almazsanız, bu nedenle işten çıkardığınız işçiniz, arzu ederse ve gerekli şartları yerine getiriyor ise, ( iş yerinde ki kıdemi 6 ay ve üzerindeyse ve firma da 30 kişiden fazla çalışan varsa ) işe iade davasını açıp, feshin geçersiz olarak kabul edilmesini sağlayabilir ve rahatlıkla firmanızda tekrardan çalışma şansına sahip olabilir. Çünkü ispat yükü mahkeme nazarında işverende olacaktır ve sizin elinizde konu hakkında ispat niteliğinde bir belge olmadığı için, davayı kaybetme oranınız çok yüksek olacaktır.
İşe geç gelen işçinin işten çıkarılması ile ilgili Tutanak örneği için TIKLAYINIZ.
İşe geç gelen işçinin işten çıkarılması