Soru: Merhaba, askerlik nedeniyle işten ayrıldım. Yakın bir zamanda askere gideceğim. Fakat işkur‘a gittiğimde bana işsizlik maaşı bağlanamayacağı söylendi. Gerekçeleri de ben işyerinden istifa ederek ayrılmışım. Fakat ben askerlik nedeniyle işten ayrıldım. İşverenim ile görüştüğümde yapacak bir şeylerinin olmadığını söylediler. Bunu sorunu nasıl çözerim. Nereye başvurmam gerekiyor? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
İşverenlerin işten çıkardığı işçiler adına elektronik ortamda düzenleyip Sosyal Güvenlik Kurumu‘na gönderdiği işten çıkış bildirgelerinde şehven olması gerekenden başka kodlar kullanıyor. Burada herhangi bir art niyet aramıyorum fakat, yaptıkları bariz hatanın düzeltilmesi konusunda size yardımcı olmamaları insanın ister istemez canını sıkıyor.
İşçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu‘na elektronik ortamda verilen işten çıkış bildirgesinde yanlış beyan edilen işten çıkış kodu nedeniyle, işçiler mağdur olabiliyor. Sizin de muhtemelen sorununuz bundan kaynaklanıyor. İşvereniniz düzenlediği işten çıkış bildirgeniz de, 12 ( Askerlik ) kodunu kullanması gerekirken, 03 istifa ( Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi ) kodunu kullanmış. Bu şartlarda işsizlik maaşından faydalanmanız ne yazık ki mümkün değildir. Bknz: Hangi durumlarda işsizlik maaşı alınır? Hangi durumlar da kıdem tazminatına hak kazanılır?
İşten çıkış tarihinizden itibaren 10 günlük süre önemli
Bu sorunu ne zaman öğrendiniz bilmiyoruz ama işvereniniz ” yapacak bir şey yok ” dediğine göre muhtemelen işten çıkış bildirgelerinde düzeltme işlemi yapabilmek için gerekli olan 10 günlük yasal süre geçmiş. Bknz: İşten çıkış bildirgesi verilme süreleri Eğer 10 günlük yasal süre içerisinde olsaydınız, işvereniniz E-SGK sisteminden mevcut işten çıkış bildirgenizi iptal ederek, sizin adınıza tekrar olması gereken işten çıkış kodu ile ilgili işten çıkış bildirgesi verebilirdi.
Şu aşamada 10 günlük yasal süre aşıldı ise elektronik ortamda işten çıkış bildirgeniz ile ilgili bir işlem yapılamaz fakat bunun farklı bir yolu mevcut. Bu yolu işvereniniz bilmediği için, 10 günlük yasal süreden sonra yapılacak işlemlerde idari para cezası yiyeceği için size olumlu cevap vermediler. İşvereniniz herhangi bir idari para cezasına tabii olmaksızın, bir dilekçe ile işten çıkış bildirgenizde ki işten çıkış kodunuzu değiştirilmesini sağlayabilir.
İşten çıkış kodu değişikliğini yasal süre aşıldıysa sadece İşkur aracılığıyla düzeltilebilir.
Bu işlemi düzeltmek için sizin bireysel olarak yapacağınız hiç bir şey bulunmamaktadır. Çünkü İşkur sizi bu konu ile ilgili muhattab almamaktadır. Fakat, işvereniniz, işten çıkış bildirgelerinin kuruma iletilmesi gereken yasal süreyi geçtikten sonra herhangi bir idari para cezasına maruz kalmadan bu duruma müdahale edebilir. Şuan için yapılacak tek şey, işvereninizin bağlı bulunduğu İşkur Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurmasıdır.
İşvereniniz ilgili İşkur Müdürlüğü’ne, sizin adınıza dilekçe ile başvurmalıdır. Dilekçede; ilgili tarihte, sizin adınıza düzenlenen işten çıkış bildirgesinde, yanlışlıkla farklı işten çıkış kodu seçildiğini ve olması gereken işten çıkış kodunu beyan edecek. Ancak bu işlemlerden sonra, ilgili memur dilekçeyi işleme alıp işten çıkış kodunuzu güncelleyerek sizin işsizlik maaşından askere gidene kadar faydalanmanızı sağlayabilir.
İşverenin yapacağı bu işlem sonrasında, herhangi bir idari para cezası uygulanmamaktadır.
İşten çıkış kodu ile ilgili düzeltme dilekçesi örneği için lütfen TIKLAYINIZ.
Askere giderken işsizlik maaşınızı durdurun.
Eğer askerlik nedeniyle işten ayrıldıysanız ve askere gitmeden önce işsizlik maaşına başvuruda bulunduysanız, siz silah altına alındıktan sonra dahi İşkur size hak ettiğiniz süre kadar işsizlik maaşını ödemeye devam edecektir. Ama burada sorumlu bildirim de bulunmayan taraf, yani siz olacaksınız.
Kişi işsizlik maaşı alırken, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışmaya hazır olmak zorundadır. Doğal olarak siz vatani görevinizi yerine getirirken çalışma şansınız olmadığı için mevcut hükümler gereği işsizlik maaşınızdan faydalanamazsınız. Eğer İşkur askerliğiniz sırasında size ödeme yaptığını tespit ederse, ki tespit eder; Size askerlik döneminde ödemiş olduğu işsizlik maaşını yasal faizi ile birlikte geri talep edecektir.
Bu nedenle, Askerlik nedeniyle işten ayrıldım, askere giderken işsizlik maaşına başvurayım, asker de bana para lazım olur düşüncesiyle hareket ederseniz, mağdur olabilirsiniz. Hakkınız bakidir. Askere giderken, işkur’a başvuruda bulunup işsizlik ödeneğini dondurabilirsiniz. Askerlik bittikten sonra, İşkur’a başvuruda bulunup, işsizlik ödeneğini kaldığı yerden almaya devam edebilirsiniz.
İşten çıkış kodu düzeltme dilekçesi
Merhaba
04/112019 tarihinde disiplin kurulu karari ile geçerli sebep gösterilerek isten çikarildim yaklaşık 2 hafta önce ihbar ve kidem tazminatlarım ödendi fakat işsizlik maaşı alamıyorum ne yapmak gerekiyor teşekkürler
Eren Bey merhaba,
Bu neden ile işten çıkış işlemlerinde işsizlik maaşından faydalanmanız söz konusu olamaz.
Bu durumda işvereniniz işten kodunuzu değiştirmediği taktirde işsizlik maaşı alamazsınız.
Eğer kodda bir hata olduğunu düşünüyorsanız, hukuki süreç başlatmak durumundasınız.
Görüşmek üzere,
Merhaba işsizlik maaşı başvurusu sırasında iş veren adresini yanlış seçtim şimdi düzeltemiyorum
Merhaba Bekir Bey,
İşkur tarafından sms ile bilgilendirileceksiniz. Bir problem olmaz. İşkur gerekli düzeltmeyi sağlayacaktır.
Görüşmek üzere,
Merhaba umut bey ben 8 aydir sigortali bir isyerinde calisiyordum korona virus nedeniyle isler durakladi bana hicbirsey soylemeden maasimi odedigi gun gidip istifa etti olarak gostermis benim kesinlikle haberim yoktu ne imza atmışım nede dilekce vermisim suan ne yapabilirim maastan baska hicbir odeme almadim suan cok magdurum lütfen bir yol gösterin bana
Özkan Bey merhaba,
İşvereninizin sizin adınıza istifa işlemi yapmasının herhangi bir izahı yok.
Maaşınız dışında varsa şayet;
Mesai, prim, ikramiye ve 8 aylık çalışmanız sonucu 4 haftalık ihbar tazminatınızın size ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, prim günlerinizi bilmiyorum ama işvereniniz istifa işlemi yaptığı için, işsizlik maaşından da şuan bu şartlarda faydalanamıyorsunuz.
Bu tarz işlemler yazılı olmak zorundadır. Bu konuda ispat yükü işvereninizde. Arabuluculuk ofisi ile irtibata geçerseniz, rahatlıkla sonuca ulaşabilirsiniz. İşe iade ya da işvereninize karşı kötü niyet tazminatı kazanma şansınız çok yüksek.
Çevrenizde iş hukukunda uzman bir avukat var ise, basit bir vekaletname ile tüm süreci kendilerine emanet edebilirsiniz. Görüşeceğiniz avukatta benim gibi, hemen hemen aynı şeyleri söyleyecektir size.
Tek dezavantajınız, ülkenin şu sıralar içerisinde bulunduğu üzücü durum. Yani avukat ile nasıl görüşürsünüz, arabuluculuk ofisleri şu dönemde ne kadar yoğun çalışıyor inanın bir fikrim yok. Ama süreç hakkında tekrardan kafanıza takılan bir şey olursa, yazabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba. Nisan ayında iş yerim kapandığı için işten çıkarıldım. Şu an işten çıkarma yasağı olduğu için 29 koduyla işten çıkarılmışım. Açıklamaları yasak olduğu için yani. Ama bu bir iftiraya giriyor. Hem sicilime işliyor hemde işsizlik maaşı alamıyorum. İş yerine söyledim ama iskurdan benim düzeltmem gerektiğini söylediler. İşkur da buradan olmaz dedi. Ben bu şirkete bununla ilgili iftira davası açabilir miyim? Veya ne yapmam lazım?
Merhaba Rabia Hanım;
Tabi ki hukuki yollara başvurabilirsiniz ama süreç uzun olur. Hukuki yollar için bir avukat ile görüşmenizde fayda var.
İşsizlik maaşı için, işvereniniz işkur müdürlüğü’ne işten çıkış kodunun şehven belirtildiğine dair basit bir dilekçe yazarsa mağduriyetiniz giderilir. Siz herhangi bir müdahalede bulunamazsınız.
Görüşmek üzere,
Sorun şu ki iş yeri böyle bir şey yapmayacağını söylüyor. Yani kodu düzeltmek istemiyorlar. Siz iskurdan yapacaksınız diyorlar. Ama iskurda hiç umutlu konuşmadı. Cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Tekrardan merhaba Rabia hanım;
Bu işi yapan arkadaş sanırım oldukça acemi. Bu iş bu kadar kolay olsaydı tüm işverenler kıdem yükünden ya da bir takım sorumluluklarından kurtulmak için bu şekilde işlem yapardı.
Taktir tabiki sizin ama ispat yükü işverende. Eğer sizi bu maddeden çıkardılar ise, bunu yazılı bir şekilde ispat etmek ile yükümlüler. Eğer siz kendinizden eminseniz, rahatlıkla içinde bulunduğunuz durumu çözebilirsiniz. Arabuluculuk çözüm getirmez ise, dava yolu açıktır ama muhtemelen arabulucu yeterli gelecektir.
Görüşmek üzere,
Merhaba yaklaşık 4 ay önce disiplin surecindeyken işten çıkarıldım. Evime noter tasdikli bir evrak gönderildi . İş yerinde tacize uğradım . Ve yazdığım ifadede amirlerimin baskısı üzerine yalan ifade verdim . Ve bunu ikinci ifade için çağrıldığımda beyan ettim . Ve suçlu olduğum düşünülerek beni 29/2 koduyla işten çıkardıklarını söylediler . Şuan bir yerde çalışıyorum fakat bunu sildirmek istiyorum hukuki sürece basvuramiyorum korkuyorum açıkçası ailemden bu konuyu saklıyorum . Bana yardımcı olabilir misiniz lütfen .
Kod 22 den işten çıkarıldım ama bütün hakları mi ödemeyi kabul ettiler nasıl bir yol izlemeleyim
Kod 22 den işten çıkarıldı ama bütün yasal haklarımı ödemeyi kabul ettiler issizlik maaşından faydalanamiyorum nasıl bir yol izlemeleyim
Yavuz Bey merhaba,
22 koduyla neden işten çıkardılar sizi? Bu kod ile yapılan işlemlerde; Kıdem, ihbar ve işsizlik maaşınızdan feragat etmiş olursunuz. Bu duruma itiraz etmeniz gerekiyor acilen. Kıdem sürenizi bilmiyorum ama ciddi mağduriyet yaşayabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Öncelikle geri dönüşüm için teşekkürler
Yaşadığım olayda insan insan kaynakları yetkilisi şirkete geri dönüş davası açmamız için bir evrak imzalamamiz gerektiğini iletti buna imza atmayan arkadaşlar a mahkeme yolu açık olduğunu söyledi ve 4 kişi de imza attı
Bu 4 kişinin ihbar kıdem ve bütün hak edisleri ödeneceğini bilgisini verdi
Başka bölümde aynı şekilde çıkarılan arkadaşımın bütün hakları hesabına yattı bizim hak edislerimizde 10 gün içinde yatiracaklarini bilgisini verildi.22 madde issizlik ödeneği ve icbir haktan yararlanmadigimiz biraz arstirdiktan sonra ögrendim
Tekrar merhaba Yavuz Bey;
Anladığım kadarıyla imzalatılmak istenen evrak ikale sözleşmesi. Muhtemelen olası bir işe iade davasının önüne geçmek için böyle bir yola başvurmuş işvereniniz.
İkale ile yapılan sözleşme fesihlerinde, uygun madde olmadığı için 22 kodunu kullanmış olabilirler. Ama madem sizi işten çıkarıyorlar ve bunun için sizi işsizlik maaşından mahrum bırakıyorlar, ( varsa ) işsizlik hak edişiniz, bunu da size ödemeliler. Aksi halde tazminatınızı ödeseler dahi, 22 kodundan dolayı minimum 6, maksimum 10 aylık işsizlik maaşından faydalanmanız söz konusu olmayacak. Bu nedenle sizin durumunuz konusunda benim kafamda biraz soru işaretleri var. Umarım hayal kırıklığına uğramazsınız.
Görüşmek üzere,