Kapıcılar hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanır?
Soru: Merhaba, yaklaşık 7 senedir bir apartmanda kapıcı olarak görev alıyorum. Bir iş buldum ve bu görevimden ayrılmak istiyorum. Fakat içerideki kıdem tazminatı hakkımı kaybetmek istemiyorum. Bunun için ne yapmalıyım? Kapıcılar hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanır? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Kapıcılar da tıpkı işçiler gibi 4857 Sayılı İş Kanunu‘na tabidirler. Bir işçinin muhatabı çalıştığı işyerinde ki nasıl ki işvereniyse, kapıcının da muhatabı görev yaptığı apartmanda ki yönetimdir.
Kapıcıların kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için görev yaptığı apartmanda ki kıdemi bir yıl ve üzerinde ise;
- Apartman yönetimi tarafından iş akdi feshedilme durumlarında,
- Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılır ise;
- Vefat eder ise; ( hak sahiplerine ödeme yapılır )
- Eğer kapıcı kadın ise, evlenmesi durumunda,
- 15 yıl 3600 gün prim şartını yerine getirir ise,
- Haklı neden ile iş sözleşmesini fesheder ise;
Kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Yukarıda ki maddeler dışında gerçekleşecek bir fesih sonrasında kapıcıların apartman/site yönetiminden herhangi bir kıdem tazminatı talebi söz konusu olmayacaktır.
Kapıcıların kıdem tazminatından kim sorumludur?
Kıdem tazminatında normalde muhatap kat malikleridir. Kıdem tazminatından daireyi satan ve alan kat malikleri birlikte sorumlu ise de evi satan kat malikinin kıdem tazminatı payından sorumluluğu iki yıldır. Bu nedenle kapıcının emekli olması gibi kıdem tazminatı gerektirir biçimde işten ayrılmalarında kıdem tazminatı toplamını ödemenin dairelerin son sahiplerini kucağında kalmaması için her sitede bir “Kıdem Tazminatı Fonu” kurulmalıdır. Aksi halde dairelerin son malikleri mağdur olacaklardır.
Ev sahibi kıdem tazminatını ödemezse kiracı “kira bedeli kadar” kıdem tazminatından sorumludur.