Soru: Merhaba, 3 yıldır özel bir firmada çalışıyorum. Geçen hafta işveren , önümüzdeki ay itibari ile şirkette cep telefonu kullanımını yasaklayacağını bize beyan etti. Kendilerinin böyle bir hakkı var mı? İşyerinde cep telefonu yasağı uygulanabilir mi? Biz bu yasağa riayet etmez isek bizi işten çıkarabilir mi? İş yerinde cep telefonu yasaklanabilir mi? Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
İşveren ile işçi arasında ki temel unsurlardan bir tanesi de, iş görme ediminin sağlıklı ve özenli bir şekilde gerçekleştirilmesidir. İşveren, “iş yerinde ki kuralları ben belirlerim” diyerek ve şirket içi yönetim hakkını kullanarak bir takım yaptırımlarda bulunabilir. Tabii ki bu yaptırımlar, insan haklarına aykırı olmayan ve iş hukukuna uygun olacak şekilde düzenleyebilir. Bunlardan bir tanesi de cep telefonunun kullanımını yasaklamaktır.
İlk bakışta bu uygulama ile birlikte işverenin çalışanının iletişim hakkının elinden aldığına dair bir düşünceye kapılabilirsiniz ama işin iç yüzü açıkçası öyle değil.
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, işveren ile işçi arasında iş ilişkisinin temel unsurlarından bir tanesi de iş görme ediminin sağlıklı ve özenli bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Mesai saatleri içerisinde, işyerine, iş görme edimini yerine getirmek için gelen işçi, cep telefonunu sadece eğlence amacıyla kullanması durumunda iş görme ediminin özenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmediğine işarettir.
İşyerinde cep telefonu yasağı
İletişimin çalışanların en doğal ihtiyaçlarından biri olduğunu göz önünde bulundurarak, çalışanlar aşırıya kaçmamak sureti ile ve yaptıkları işi olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde tabi ki cep telefonlarını işyerleri içerisinde mesai saatlerinde kullanabilirler. Fakat çalışanlar keyfi hareket ederek, cep telefonu ile arkadaşlarıyla konuşuyor, mesajlaşıyor ya da oyun oynuyorsa bu hepimizin bildiği gibi, çalışma ortamına uygun bir davranış değildir.
Çalışan bu davranışı ile belkide farkında olmadan yaptığı işi sabote etmektedir. Ayriyeten bir işletme de üretim esnasında yapılan işler de, cep telefonu kullanımı işçinin dikkatini dağıtmakta ve bu durum iş kazalarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle işyerinde çalışma esnasında keyfi amaç ile kullanılan cep telefonu işçi sağlığı ve güvenliği bakımından da büyük önem arz etmektedir. İşte bu nedenlerden ötürü işveren çalışma ortamında bu tarz düzenleme yapma hakkına sahiptir.
İşyerinde cep telefonu yasağı yasal mı?
Açıkça söylemek gerekirse mevzuatta bu konu ile ilgili net bir düzenleme yok. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, bu konu biraz da şirket içi yönetim hakkında gizlidir. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu işyerinde telefon yasağı uyguladığı için, işverene herhangi bir yaptırımda bulunamayacaktır. Bu tamamen şirket için disiplin kuralları ile alakalı bir durumdur. İşçiler, ” biz neden cep telefonu kullanamıyoruz?” diye işverenini Sosyal Güvenlik Kurumu’na ya da herhangi bir resmi makamlara şikayet edemez.
Burada işveren tarafından dikkat edilmesi gereken tek konunun, bu yasağın insan haklarına aykırı olmamasıdır. Bu nedenle işveren cep telefonu kullanımını sadece mesai saatlerinde yasaklayabilir. Yani, dinlenme saatlerin de ( öğlen yemeği, çay saati vb. ) çalışanların cep telefonu kullanımının yasaklanması söz konusu değildir. Ayrıca işveren olası bir acil durumda işçilerin aileleri ya da arkadaşları ile irtibata geçebilmeleri sağlayacak şirket telefonlarını da işçilerin ulaşabileceği noktalara koyması gerekmektedir. Yani işveren işçilerin mesai saatleri içerisinde cep telefonu kullanmalarını yasaklayabilir, fakat işçilerin iletişim hakkını ellerinden alamaz. O nedenle acil durumlarda işçiler şirket telefonlarını rahatlıkla kullanabiliyor olmalılardır.
İşverenin uyguladığı bu yasağa rağmen işverenim beni işten çıkartabilir mi?
Yazımızın başında da dediğimiz gibi bu bir şirket içi disiplin kararı. Doğal olarak bu disiplin kararına işçi tarafından riayet edilmediği taktirde, işçi aleyhine sonuçlar doğurabilir.
İşveren iş verimini arttırmak ya da iş sağlığı ve güvenliği konusunda ki hassasiyet nedeniyle uyguladığı cep telefonu yasağı uygulamasına riayet etmeyen işçilerin iş akdini feshedebilir. Fakat bu o kadar kolay değildir. Yani işveren haklı neden ile işçisinin iş sözleşmesini feshedebilmesi için, bu durumu net bir şekilde ispat etmesi gerekir. İşveren hiçbir şekilde ” sen telefonunu amaçsız yere kullandın, şirket kurallarını ihlal ettin ” diyerek işçiyi işten çıkaramaz. Elinde gerçekten bu nedenlere dayanan ispat niteliğinde deliller olması gerekmektedir. Çünkü bu durumda ispat yükü, işverene aittir.
İşyerinde cep telefonu yasağı
İş verenim telefonumu elimden aldı ve mesai bitiminde vereceğini sözlü olarak ifade etti bu yaptığı suçmu bu arada telefon ile gorusme yaparak işimi yapmayan biri değilim .. saygılar teşekkür ederim
Merhaba Muhammed bey,
İşveren yönetim hakkını kullanarak iş yerinde cep telefonu kullanımını yasaklayabilir. İşveren iletişim hakkınızı tamamen ortadan kaldırmadığı sürece, bu konu ile ilgili kendisine yaptırım uygulayamazsınız.
Görüşmek üzere,
Güvenlik olarak çalışanlara da mı cep telefonu yasaklanabilir. Çünkü üretim falan yapmıyoruz. Devriye atılıyor kameralara bakılıyor.
Devriye atılıp diğer devriye saati beklenirken telefona bakılınca ihtar alabiliyo muyuz
Merhaba,
İş yerinde illa üretim vb. durumlar yapılmasına gerek yok, konu ile ilgili işverenin yönetim hakkı bulunmaktadır. Muhakkak bu durum diğer çalışanlar tarafından suistimal edilmiştir. Yoksa durup dururken hiçbir işverenin cep telefonuna baktığınız için ihtar vereceğini düşünmüyoruz. Kaldıki güvenlik personelinin en çok ihtiyaç duyacağı konu iletişimdir. Her ne kadar telsiz vb. cihazlar olsa da olası bir problemde devriye anında kolluk kuvvetlerine ya da yetkililere ulaşmak için hayati önem arz etmektedir. Konunun sebebini işvereniniz ile görüşmenizde fayda var.
Görüşmek üzere,
Merhaba bizim işyerimizde telefon yasaklandı ve bir kilitli dolap yapıldı işe girişkerde kilitli dolaplara konması ama anahtarların üzerinde kalınması istendi buna hakları var çünkü telefon cüzdan gibi şeyler insanın özelidir
Merhaba Mustafa bey,
İşvereniniz işinizin niteliğine göre, mesai saatlerinde cep telefonunu kullanmanızı sakıncalı bulmuş olabilir ve bu konuda bir yaptırımda bulunabilir.
Fakat, işvereniniz böyle bir uygulamaya gidecekse, gerekli tedbirleri de almalıdır. Herkesin ulaşabileceği bir noktada bekletilen bir telefon için ben de olsam sizinle aynı şeyi düşünürdüm.
İşveren bir karar alırken, insan haklarına, hukuka uygun olmalıdır.
İşyerinde gerekli durumlarda cep telefonu yasaklanabilir. İşçiler işyerine geldiklerinde, cep telefonları işveren tarafından belirlenen bir yere/birime teslim edilebilir. Teslim edilen cihazlar, mesai bitiminde tüm işçilere sağlıklı bir şekilde teslim edilmelidir. x kişisinin bir telefonu, herhangi bir işçinin ulaşabileceği, kullananabileceği, inceleyebileceği bir ortamda güvensiz bir şekilde tutulması, uygun bir davranış olmayacaktır.
Görüşmek üzere,
İs yerinde guvenligin telefonu alma yetkisi varmi dir işimi yapmak suretiyle molalarda kullanma yasagi koyma hakki var midir
Merhabalar,
Mesai saatleri içerisinde üzgünüm ama işveren hakli gerekçeler sunarak cep telefonu kullanımını yasaklayabilir ve işletme içerisine girmeden cep telefonlarını guvenlik aracılığıyla toplatabilir.
Fakat istirahat süresinde cep telefonunuzu kullanmanıza engel olunması için çalıştığınız şirketin ekstra özel nitelikte olması gerekir. Böyle bir durum yoksa, mola esnasında kimse sizin iletişim hakkınızı elinizden alamaz.
Görüşmek üzere,