İşveren yol parasını kesebilir mi?
Soru: Merhaba, ben yaklaşık 3 senedir özel bir şirkette çalışıyorum. İş yerine gidip gelirken servis olmadığı için minibüs kullanıyorum ve şirkette bu masrafları karşılıyor. Geçen gün bana artık yol ücretini vermeyeceklerini söylediler. Açıkçası çok fazla ciddiye alınacak bir rakam yok ortama ama ben mevzuatı merak ediyorum. Durduk yere hakkımın yenmesini istemiyorum. İşveren yol parasını kesebilir mi? Bana konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz? İyi akşamlar.
Cevap:
Merhabalar,
Öncelikle belirtmek isteriz ki;
4857 Sayılı İş Kanunu‘nda yol ücretine dair bir hüküm bulunmaktadır. Dolayısıyla işverenlerin işçilere yol ücreti verme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
İşveren yol parasını kesebilir mi?
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi, evet işverenlerin işçilere yol ücreti verme zorunluluğu bulunmamakta. Fakat, iş sözleşmesine ” işçiye çalıştığı süre boyunca yol ücreti işveren tarafından ödenecektir. ” şeklinde bir madde bulunuyor ise, işveren bu duruma riayet etmek zorundadır. İşveren iş sözleşmesin de bulunan hükümlerden sadece kendi iradesini kullanarak feragat edemez.
İş sözleşmesinde yazmıyor fakat işveren yol ücreti veriyor ise işler değişir.
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, işverenin yol ücreti verme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Yol ücreti verme zorunluluğu sadece işçi iş başı yapmadan önce imzalanmış olan iş sözleşmesinde yol ücreti verileceğine dair bir hüküm bulunduğu taktirde doğuyor. Fakat bazı durumlar da iş sözleşmesinde yol ücreti ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen, işverenler işçilerine iyi niyet göstererek yol ücreti verebiliyor. Eğer bu şartlarda işveren işçilerine yol ücreti veriyor ise ve bu durum makul bir süredir devam ediyor ise, artık işçiler için bu yol ücreti, maaşının bir parçası kabul edilir. İşveren arzu ettiğini zaman da uygulamadan vazgeçme hakkına sahiptir fakat bu sefer de işçi haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir. Bu konu ile ilgili son söz Yargıtay’ındır ve bu konu ile ilgili kararları bulunmaktadır.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
- 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda yol ücreti ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.
- İşverenin işçiye herhangi bir şekilde yol ücreti verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Eğer taraflar arasında imzalanan iş sözleşmesinde “ işçiye yol ücreti işveren tarafından ödenecektir. ” şeklinde bir hüküm bulunuyor ise, işveren yol ücretini işçiye ödemek ile yükümlüdür. İşçiye ödenmeyen yol ücretinden dolayı iş sözleşmesini haklı neden ile feshedebilir.
- Eğer iş sözleşmesinde ” işçiye yol ücreti işveren tarafından ödenecektir. ” şeklinde bir hüküm bulunmamasına rağmen işçiye yol ücreti ödeniyor ve bu durum makul bir süredir devam ediyor ise, bu durum da işçiye verilen yol ücreti, işçinin maaşının bir parçası olarak kabul edilir ve işveren sadece tek taraflı karar alarak işçiye yol ücreti vermekten vazgeçemez.