Yıllık izinde rapor alınması
Soru: Merhaba, şuan yıllık izindeyim ve iznimin bitmesine 6 gün var. Dün akşam spor yaparken elimden sakatlandım. Hastane bana 20 günlük rapor verdi. Yıllık izinde rapor alınması nedeniyle kullanamadığım 6 günüm yanar mı? Burada hesaplama işlemi nasıl yapılacak? Yıllık izinde olduğum için kalan 6 günün ücretini ödeyip, geri kalan 14 gün için kesinti mi uygulayacaklar? Bana bilgi verebilme şansınız var mı? Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Geçmiş olsun.
Sağlık raporu alan bir işçinin bir rahatsızlığı olduğu kabul edilir. Çünkü bu işçi aldığı bir raporla, çalışamayacağını belgelemiş olur ve rapor süresi içerisinde dinlenmesi esastır. İşverenlerin, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış bir sağlık raporuna itibar etmesi gerekmektedir. İşverenin yetkili sağlık kuruluşlarından almış olduğunuz raporunuzu kabul etmeme gibi şansı bulunmamaktadır.
Bu konuda memurlar için 657 sayılı Kanun‘da açık hüküm bulunmaktadır. Memurların izindeyken rapor alması halinde, yıllık izinleri durmakta ve bunun yerini hastalık izni almaktadır. Fakat 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda bu konu ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak işçinin sağlık raporu almasının açık bir mazeret hali olduğu ortadadır. Yıllık izin süreleri ile raporlu günlerin iç içe girmesi beklenemez. Bu nedenle işçinin raporlu olduğu günler boyunca yıllık iznin durduğu kabul edilmesi doğru bir uygulama olacaktır.
Yıllık ücretli süresinin alınan rapor süresi kadar askıda kalması ile, artan ve kullanılmayan yıllık ücretli iznin ne şekilde kullanılacağı iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılabilir. Burada çalışana düşen en büyük görev, yıllık izin sırasında almış olduğu istirahat raporunu işverenine bildirmektir. ( Her ne kadar e-rapor sistemine geçilse de zaman zaman işverenlerin sisteminde raporlar gözükmüyor ya da geç gözüküyor )
İşveren rapor süresi kadar kesinti yapabilir.
İşverenlerin normal şartlarda rapor alan işçisinin ücretini ödemesi gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat zaman zaman bazı işverenler iyi niyet göstererek raporlu işçisine herhangi bir ücret kesintisi uygulamadan ücretini tam da ödeyebiliyor. Bu işleme de herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İşvereniniz bu süreçte;
Yıllık izninizin bitmesine 6 gün kala almış olduğunuz rapor nedeniyle, 6 günlük kullanamadığınız yıllık izniniz askıya alınır. Rapor aldığınız tarihten itibaren siz yıllık izinde değil, istirahatli gözükürsünüz. İşvereniniz de rapor süresi boyunca ücretinizde kesinti gerçekleştirir. Ayrıca, sizin rapor bitiminden sonra, “ benim senelik iznim henüz bitmedi, daha 6 günüm daha var bu neden ile iznimi uzatmak istiyorum ” deme şansınız da bulunmamaktadır. Bu neden ile rapor biter bitmez iş başı yapmak zorundasınız. Kullanmadığınız 6 günün ne zaman kullanılacağı, işveren ile mutabakat sağlayarak kararlaştırılır ve ilerleyen dönemler de uygun bir zaman aralığında almış olduğunuz rapor nedeniyle kullanamadığınız 6 günlük yıllık izninizi tekrardan kullanabilirsiniz.