Kıdem tazminatı için dilekçe örnekleri
Soru: Merhaba, işten ayrılmak istiyorum fakat bunu yaparken kıdem tazminatımı da almak istiyorum. Buna uygun bir şekilde nasıl bir dilekçe yazabilirim? Benimle bu duruma uygun bir dilekçe örneği paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar, kıdem tazminatı dilekçesi adı altında belirli bir dilekçe yoktur. Bu neden ile işçiler ya bireysel olarak dilekçe yazıyor ya da internette çeşitli siteler de örneklerini bularak uygun bir şekilde uyarlama yapıp işverenlere tebliğ ediyor.
Burada dilekçeden ziyade, önemli olan hangi nedenden dolayı iş akdinizi feshettiğinizdir. Yazacağınız dilekçe de içinde bulunduğunuz durumu açıkça beyan etmek zorunluluğunuz bulunmaktadır.
Bizlere hangi konu ile ilgili işten çıkışınızı beyan etmediğiniz için aşağıda kıdem tazminatları ile ilgili dilekçe örneklerini bulabilirsiniz.
Hangi şartlar ile kıdem tazminatınızı hak ederek işten ayrılabilirsiniz?
1475 Sayılı Eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. maddesi’ne göre;
Evlenen kadın işçi, resmi evlilik tarihinden itibaren bir yıl içerisinde kıdem tazminatını talep ederek iş yerinden ayrılabilir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Evlenen kadınlar işten ayrılınca tazminat alabilir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu askerlik görevi için iş yerinden ayrılan işçi kıdem tazminatını talep ederek iş yerinden ayrılabilir. Detaylı bilgili için Askerlik nedeniyle işimden ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
15 yıl 3600 prim gün sayısı ile kıdem tazminatını talep ederek iş yerinden ayrılabilir. Detaylı bilgi için 15 yıl 3600 gün sayesinde herkes kıdem tazminatı alabilir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yukarıda sıraladığımız bu üç neden dışında bazı nedenlerden dolayı da işten ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Konu ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak için Hangi durumlarda kıdem tazminatına hak kazanılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.