İşverenler işçilerin aldığı raporu bildirmek ile yükümlüdür
Soru: Merhaba, özel bir şirkette bir senedir personel işleri ile ilgileniyorum. 2017 yılının aralık ayında bir personelimiz iki gün istirahat almış. Fakat benim bu durumdan haberim olmadığı için herhangi bir eksik gün bildirimi ve rapor girişi yapmadım. 30 günlük sigorta bildirimi yaptım. Bugün şirkete bir tebligat geldi, ….. t.c. kimlik numaralı çalışanın iki günlük istirahat raporu sisteme girilmediği için idari para cezasına çarptırılmışız. Bu cezadan biz ne kadar sorumluyuz? İşçi doktora gidiyor, rapor alıyor ama işveren olarak bizim bu rapordan haberimiz yok. Ne yapacağız? Bu cezaya itiraz edebilir miyiz? Nasıl bir yol izleyebiliriz? Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşverenlerin bu tarz bir yükümlülüğü bulunmaktadır. İşçiler anlaşmalı sağlık kuruluşlarından almış oldukları raporları işverene vermek mecburiyetinde değildir. Daha doğrusu işçiler prosedürü bilmek zorunda değildir. Bu konu tamamen işverenin insiyatifindedir.
Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, 01.11.2010 tarihinden itibaren e-rapor uygulamasına geçildi ve 01.11.2010 tarihi itibariyle MEDULA sistemini kullanan tüm sağlık hizmeti sunucularının E-Rapor uygulamasını kullanmak zorunda.
İşçilerin sağlık kurumlarından almış olduğu e-rapor hastane yetkilileri tarafından elektronik ortamda sisteme girildikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu işverenden onay beklemektedir. Bu onay işlemi de elektronik ortamda gerçekleşeceği için işçilere genellikle kağıt ortamında rapor düzenlenmemektedir.
İşverenler, hastane tarafından işçilere verilen raporları, elektronik ortamdan E-SGK uygulaması kanalıyla periyodik olarak kontrol etmek zorunda. Biliyoruz bu çok fazla işçi çalıştıran işverenler için oldukça zor bir durum ama ne yazık ki yapacak çok fazla bir şey bulunmamakta.
Normal şartlarda hastane tarafından elektronik ortamda sisteme girilen rapor, E-ödenek sistemi aracılığıyla işverene mail yoluyla bildirilir. Fakat bunun için ilgili kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’na mail sistemini tanıtması gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan sonra, işçiler Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından rapor aldıkları taktirde, işverenlere mail aracılığıyla bildirim yapılmaktadır. Fakat, her ne kadar alınan raporlar sonrasında bilgilendirme yapılsa da, işverenler olarak manuel kontrol yapılmasında da fayda görüyoruz.
Konu ile ilgili, İşçilerin aldığı raporlar mail adresinize gelsin başlıklı yazımızdan sisteme mail adresinizi nasıl ekleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Rapor nedeni ile ne kadar idari para cezası ile karşılaşırım?
Sorunuz da rapor girişinin hiç yapılmadığından dolayı idari para cezası ile karşılaştığınızı söylemişsiniz. Normal şartlarda rapor girişleri ile ilgili iki tür ceza işlemi uygulanmaktadır.
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin Kuruma verileceği son günü geçirilmiş olmasına rağmen hiç verilmemesi sebebiyle, o döneme ait asgari 1/2 oranın da,
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin kuruma verileceği son günü geçirildikten sonra geç verilmesi sebebiyle, o döneme ait asgari ücretin 10/1’i oranın da,
İdari para cezası kesilmektedir.
Sizin raporunuz hiç girilmediği için asgari ücretin 1/2 oranında idari para cezası ile karşılaşacaksınız.
01.01.2018 – 31.12.2018 tarihleri arasında asgari ücret brüt; 2.029,50 TL.
2.029,50 / 2 = 1.014,75 TL. İdari para cezanız bulunmaktadır.
Bu cezaya herhangi bir itirazda bulunmadan ve yargı yoluna başvurmadan tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz, ekstra olarak yüzde 25 indirim daha kazanırsınız.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
İşçilerin almış olduğu raporları, işverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletmek ile yükümlüdür. İşçiler, bu konular ile ilgili bilgi sahibi olmadığı için, kendilerine her hangi bir yaptırım uygulanamamaktadır.
İşverenler işçilerin aldığı raporu bildirmek ile yükümlüdür