Askerlik borçlanması yaşı öne çeker mi?
Bilindiği gibi, erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler.
Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesiyle yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvuru yapıp askerlik yaptığı sürelerin primlerini ödeme işlemi ile borçlanma yapabilir. Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder.
Askerlik borçlanmasının avantajı nedir?
Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısının artmasını sağlar. Dolayısıyla, emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak çalıştığı günler emekli olmasına yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanmasıyla emekli olmaya hak kazanabilir. Örneğin, emekli olmasına altı ay kalan bir erkek sigortalı, altı ay daha çalışmak yerine altı aylık askerlik süresini borçlanarak hemen emekli olabilir.
Askerlik borçlanması yapmanız, her anlamda erken emekli olacaksınız anlamına gelmez.
İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olan kişilerde bu borçlanması yalnızca prim ödeme gün sayısını artırır, ancak emeklilik tarihini öne çekmez.
Çalışmaya başlamadan önce askere giden bir sigortalı askerlik borçlanması yaparsa, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.
Örnek vermek gerekir ise;
İlk kez 1 Ocak 2000 tarihinde sigortalı olan ve askerliğini 1999 yılında, yani sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapan bir sigortalı, altı aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir. Normalde 1 Ocak 2000’deki sigorta girişi nedeniyle 60 yaşında emekli olabilecek olan bu kişi, altı aylık borçlanmayla sigorta girişini altı ay öne çekecek ve 1 Temmuz 1999 sigorta girişi üzerinden 58 yaşında emekli olma hakkına kavuşacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce askere gidip gitmediğinizdir. Eğer siz önce sigortalı olarak çalışan daha sonra askere giden bir kişi iseniz, yapacağınız borçlanma işlemi sigortalılık girişinizi geriye çekmeyecek, yalnızca prim ödeme gün sayısınızı artıracaktır.
2018 yılında uygulanacak olan askerlik borçlanma prim tutarları ne kadardır?
2018 askerilik borçlanması yapacak sigortalılar, 2018 asgari ücret ile 2018 tavan ücret arasında beyan edecekleri tutar üzerinden borçlanma yapabileceklerdir. Belirlenen rakamlardan daha düşük ya da daha yüksek ödeme yapılması söz konusu değildir.
Askerlik borçlanması prim oranları nasıl hesaplanır?
Askerlik borçlanması, sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Askerlik borçlanması yapacak kişilerin beyan ettikleri prime esas kazanç %32 tutarında prim kesintisine uğrayarak borçlanılacak tutarlar bulunmaktadır.
2018 en düşük brüt ücret : 2.029.50 TL.’dir. Buna istinaden, 2018 yılı günlük en düşük ücret: 67,65 TL.’dir.
2018 en yüksek ücret ( tavan ) 15.221,40 TL.’dir Buna istineden, 2018 yılı günlük en yüksek ücret: 507,38 TL.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, askerlik borçlanması hesaplaması yapmak için 2018 yılında belirlenen en düşük ve en yüksek rakamların %32’ini hesaplamanız gerekmektedir.
Siz arzu ederseniz en düşük brüt ücret ile en yüksek ücret arasında bir rakam belirleyerek borçlanma da yapabilirsiniz.
Aşağıda şuan askerlik borçlanması yapmak isterseniz, 2018 yılında ödemeniz gereken bir aylık en düşük ve en yüksek rakamları görebilirsiniz.
- 2018 yılında bir günlük en düşük askerlik borçlanması 21,64 TL.’dir.
- 2018 yılında bir aylık en düşük askerlik borçlanması tutarı 649,20 TL.’dir.
- 2018 yılında bir günlük en yüksek askerlik borçlanması 162,36 TL.’dir.
- 2018 yılında bir aylık en yüksek askerlik borçlanması tutarı, 4.870,80 TL.’dir.