Part time çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
İşsizlik maaşı, işsiz kalanlar için büyük önem arz etmektedir. İşsiz kalan sigortalı belirli şartları sağlayabildiği taktirde işsizlik maaşından faydalanabilir. Peki Part time yani kısmi süreli iş sözleşmesine tabii olarak çalışanlar da işsizlik maaşından faydalanabilir mi? Zaman zaman okurlarımızdan bu konu ile ilgili sorular aldığımız için bugün, part time çalışanlar, kısmi süreli çalışanlar yani ay içerisinde aylık prim ve hizmet belgesi’nde 30 günden az prim gün sayısı bildirilen sigortalıların işsizlik maaşı alıp alamayacağı konusuna netlik getirelim.
İşsizlik maaşı için ne kadar prim gereklidir?
Bir çalışanın işsizlik maaşından faydalanabilmesi için, işten çıkartıldığı tarihten itibaren geriye doğru son üç yıl içerisinde de en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayamayanlara işsizlik maaşı bağlanmamaktadır.
Part time çalışanlar işsizlik maaşından faydalabilir mi?
Eskiden genel olarak işsizlik maaşından faydalanmak için işten çıkış tarihinden itibaren çalışılan son 120 gün çok önemliydi. Son 120 günde gerçekleşen prim kesintileri nedeniyle, zaman zaman işsizlik maaşından faydalanamama gibi üzücü durumlar ortaya çıkıyordu.
Part time çalışan bir işçi ise haliyle, ayın her günü için Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigortalı gösterilmediği için part time çalışan kişiler ne yazık ki işsizlik maaşından faydalanamıyordu. Bu kişilerin muhakkak ve muhakkak ay içerisinde çalışmadıkları günler olduğu için, işten ayrıldıkları tarihten itibaren geriye doğru son 120 günde ki prim kesintileri işsizlik maaşı hakkını ne yazık ki olumsuz etkilemekteydi.
Part time çalışanlar işsizlik maaşından faydalanabilir
Yarı zamanlı çalışan sigortalılar işten ayrıldıkları tarihten önceki son 120 günde, kesintisiz sigorta şartını sağlamaları mümkün değildir. Bu neden ile işsizlik maaşından faydalanamamaktadır. Fakat yeni yönetmeliğe göre artık bu mümkün bulunmaktadır. İşsizlik maaşı ile ilgili işçilerin kafasını karıştıran son 120 günde ki tam prim ödenme durumu, 17/01/2019 tarihli ve 7161 sayılı Kanunun 25. maddesiyle 4447 sayılı Kanun‘nun ilgili maddesinde yer alan “prim ödeyerek sürekli çalışmış” ibaresi “hizmet akdine tabi” şeklinde değiştirilmiştir. Detaylar için Bknz: İşsizlik maaşı son 120 gün şartı değişti
İşsizlik maaşı için diğer şartlar nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz şartlar ile beraber, işsizlik maaşı için gerekli olan son şart, sigortalının kendi iradesi dışında işsiz kalmasıdır. Yüz kızartıcı bir nedenden ötürü ya da kendi iradesiyle iş akdini feshetmesi ( istifa ) işsizlik maaşından faydalanmasına engel olmaktadır.
İşsizlik maaşı ne kadar süreyle ödenir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
İşsizlik ödeneği verilmektedir.
Evlilik nedeniyle işten ayrılan işsizlik maaşı alabilir mi?
Yurt dışına çıkanların işsizlik maaşı kesilir mi?
İşsizlik maaşı almanın şartları nelerdir?
İş yerim kapanıyor, işsizlik maaşı alabilir miyim?
Bağkurlular işsizlik maaşı alabilir mi?
Geriye dönük işsizlik maaşı alınabilir mi?
Part time çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi?