Belirli bir işte çalışıp sabit geliri olan kişilerin, olası bir rahatsızlık sonucunda sağlık kuruluşlarından aldıkları rapor neticesinde Sosyal güvenlik Kurumu kendilerine geçici iş görememezlik ödeneğinden faydalandırmaktadır. Fakat bunun için bir takım kriterler mevcuttur. Peki rapor parası alma şartları nelerdir? Ne kadar rapor parası alabilirim? Rapor parası ne zaman yatar? Tüm sorularınızın cevabı yazımızın devamında.
Rapor parası alma şartları nelerdir?
İşçinin hastalık sebebiyle çalışamaması halinde, rapor parası alabilmesi için iş göremezliğin başladığı tarihten başka bir ifade ile raporun başladığı tarihten önceki bir yıl içinde kendi adına en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor. ( iş kazaları ve meslek hastalıklarında böyle bir prim şartı aranmamaktadır. ) Eğer son bir yıl içerisinde 90 günden az prim bildirimi yapılmış ise, ne yazık ki kişi geçici iş görememe ödeneğinden yani Rapor parasından faydalanamayacaktır.
Raporlu işçiye rapor parası ödenmesinin bir diğer şartı da raporlu olduğu süre içinde çalışmaması ve çalışmadığına dair bildirimin işvereni tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılması zorunludur. Eğer bir raporunuz varsa ve son bir yıl içerisinde minimum 90 gün priminiz mevcut ise, işvereninizin raporunuzu E-ödenek sisteminde onaylaması gerekmektedir. İşveren onay işlemini tamamlamadığı taktirde, rapor parasından faydalanmanız söz konusu olmayacaktır.
Bu şartlar yerine getirildiği takdirde, üç gün veya daha fazla rapor alman işçiye, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından raporun üçüncü gününden başlayarak rapor parası ödemesi yapılmaktadır.
İş Kazaları ve Meslek hastalıklarında prim şartı var mı?
Burada kadar bahsettiğimiz herşey hastalık ve analık hallerini kapsamaktadır. Eğer bir bir iş kazasına ya da meslek hastalığından dolayı rapora ihtiyacınız olur ise, iş kazası ya da meslek hastalıklarından doğan rapor ödemelerinde Sosyal Güvenlik Kurumu herhangi bir prim şartı aramamaktadır. Bir gün sigortalılık yeterlidir. Ve işçi rapor parasından yüzde yüz olarak herhangi bir kesinti ile karşılaşmadan faydalanabilecektir.
Rapor parası nereden alınır?
Eskiden, işvereniniz sizin rapor bitiş tarihinizden sonra elektronik ortamda raporunuz ile ilgili onay işlemini tamamladıktan sonra takip eden ayın 8’i ile 15’i arasında Ziraat Bankasına gönderiliyordu ama 20.07.2017 tarihinden itibaren uygulama değişti.
Sosyal Güvenlik Kurumu, tüm bilgilerin sağlıklı bir şekilde kendilerine ulaştırılmasından sonra gerekli incelemeleri yaparak işlemleri sonuçlandırır. Yapılan incelemeden sonra geçici iş göremezlik ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından PTT yatırır. Nüfus şubelerine gönderilir. Siz arzu ettiğiniz bir gün nüfus cüzdanınız ile birlikte en yakın PTT şubesine bizzat başvurarak, rapor paranızı tahsil edebilirsiniz.
Rapor parası ne zaman yatar?
Rapor parası, raporunuzun bitiş tarihinden itibaren işverenin onayı ile beraber yaklaşık 7-10 gün içerisinde PTT şubelerine gönderilir. Burada önemli olan raporun işveren tarafından onayının bir an önce yapılmasıdır. Onay ne kadar geç yapılır ise, doğal olarak Ödeneğin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından PTT’ye aktarımı da o kadar gecikecektir.
SGK rapor paraları diğer ismi ile geçici iş göremezlik ödemeleri 20 Temmuz 2017 tarihinden itibaren PTT aracılığı ile ödenmekte. Eğer SGK sisteminde tanımlı bir hesabınız söz konusu değil ise ödemenizi herhangi bir PTT şubesinden iki ay içerisinde alabilirsiniz. İki aylık süre içerisinde tahsil edilmeyen ödenekler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emanet hesaplarına aktarılır.
Rapor paranızın emanete aktarılması korkulacak bir durum değildir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Telefon hattı olan ALO 170’i arayarak. Mevcut rapor parasınızın tekrardan PTT şubelerine aktarımını talep edebilirsiniz.
Hesap tanımlama işlemi yaparsanız PTT’ye gitmenize de gerek kalmaz.
PTT’ye gitmeden de rapor paranızın ilgili bankaya nakledilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için e-devlet aracılığıyla Sosyal Güvenlik kurumu’na bir hesap tanımlamanız gerekmektedir. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birinde aktif olarak kullandığınız bir hesabınız söz konusu ise, PTT’ye gitmeden rapor paranızın direk E-devlet aracılığı ile tanımlamış olduğunuz banka hesabına aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun sistemine hesap tanımlama işleminin nasıl yapıldığını öğrenmek için Rapor paramı almayı unuttum başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Ne kadar rapor parası alabilirim?
Ne kadar rapor parası alacağınız konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Çünkü alacağınız rapor parası sizin kazancınız ile alakalı bir durumdur. Örnek hesaplama tablosunu görmek ve konu hakkında fikir sahibi olmanız için Ne kadar Rapor ( istirahat ) parası alabilirim? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Rapor parası ne zaman yatar