Rapor paramı almayı unuttum
Soru: Merhaba, ben 2017 yılında üç ay istirahat aldım. Hastalık, tedavi ve hayat telaşı derken rapor paramı SGK’dan almayı unuttum. Bu olayın üzerinden yaklaşık 3 sene geçmesine rağmen geriye dönük rapor paramı alabilir miyim? Teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Geçici iş göremezlik ödeneğinde zaman aşımı beş yıldır. Beş yıllık zaman aşımı süresi içerisinde rapor parası için Kuruma başvurulmadığı takdirde hak sahibi ilgili dönemlerde hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanma hakkını kaybetmiş olur.
SGK rapor paraları diğer ismi ile geçici iş göremezlik ödemeleri 20 Temmuz 2017 tarihinden itibaren PTT aracılığı ile ödenmekte. Eğer SGK sisteminde tanımlı bir banka hesabınız bulunmuyorsa geçici iş görememezlik ödeneğinizi herhangi bir PTT şubesinden tahsil edebilirsiniz.
Rapor parası emanete alındı ne demektir?
Sosyal Güvenlik Kurumu, işçinin hak ettiği geçici iş görememezlik ödeneğini PTT şubesine gönderdikten sonra, hak sahibinin ödeneği tahsil edemesi için belirli bir süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde hak sahibi ödeneği PTT şubesinden tahsil etmezse, ödenek Sosyal Güvenlik Kurumu’na geri gönderilmektedir. Bu işleme de rapor parası emanete alındı denilmektedir. Emanete alınan rapor paraları ile ilgili SGK’ya tekrardan başvurmak zorunludur. Bu işlemi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iletişim hattı olan Alo 170’i arayarak kolaylıkla yapabilirsiniz.
Rapor parası emanete alındığı taktirde, hak sahibi Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçerek, emanete alan rapor parasının tekrardan PTT şubelerine gönderilmesini talep edebilir. Bu işlem maksimum 5 iş günü içerisinde sonuçlanacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvuru sonrasında hak sahibi, ödeneğini tahsil edebilir.
Bknz: Rapor parası alma şartları nelerdir?
E-devlet üzerinden hesap tanımlama işlemi yapın.
Eğer E-devlet kanalı üzerinden hesap tanımlama işlemleri yaparsanız. Bu tarz durumlarda oluşan hak edişleriniz otomatikman direk Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından anlaşmalı bankalarda bulunan hesaplarınıza aktarılır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu bankalar hangileridir?
SGK rapor parası için anlaşmalı bankalar;
- Ziraat Bankası,
- Halk Bankası,
- Akbank,
- Vakıf Bank.
- Burgan Bank,
- Fiba Banka,
- Türk Ekonomi Bankası,
- Garanti Bankası
Bu işlemi yapmak için turkiye.gov.tr adresine gidip, T.C. kimlik numaramız ve E-devlet şifremiz ile sisteme giriş yapıyoruz.
Ardından,
Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama bölümüne giriyoruz.
Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama bölümüne girdikten eğer tanımlı bir hesabınız var ise görebileceksiniz. Eğer tanımlı bir hesabınız yoksa sağ üstte bulunan yeni hesap tanımlama bölümüne tıklıyoruz.
Bu bölümde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu bankaları göreceksiniz. Siz bu bankalardan bir tanesini seçmeniz gerekiyor. Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus. Listede gözüken bankalardan en az birinde aktif bir hesabınız olması gerekmektedir. Listedeki bankaların hiçbirinde bir hesabınız yok ise, hesap tanımlama işlemini yapamazsınız.
Son bölümdeyiz.
Bir önceki bölümden ilgili bankayı seçtikten sonra, karşımıza seçtiğimiz banka ile ilgili bilgilerimiz gelecek.
- Bankanın adı,
- Şubenin adı,
- Hesap numaranız,
- IBAN numaranız,
- Cep telefonu numaranız,
- E-posta adresiniz,
İle karşılaşacaksınız.
Tüm bilgilerinizin doğru olduğunu düşünüyorsanız, yukarıdaki iletişim bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile paylaşılmasını istiyorum kutucuğunu işaretleyip devam et butonunu tıklıyoruz.
E-devlet hesap tanımlama
İşlem tamamlandı. Bundan sonra adınıza tahakkuk edilen tüm şahıs ödemeleri tanımladığınız hesaba gönderilecektir. Tarafınıza yapılacak olan tüm SGK ödemeleri bundan sonra PTT’ya aktarılmayacak, sisteme tanımlamış olduğunuz banka hesabına gönderilecektir. Eğer ileride bir başka banka ile çalışmak isterseniz, aynı menüden, mevcut hesap tanımınızı iptal edebilir, bir başka bankayı tanımlayabilirsiniz.
Rapor paramı almayı unuttum