İşten ayrılan işçi rapor parası alabilir mi?
Soru: Hocam iyi aksamlar sorum biraz karışık. 20 ocak 2018 tarihinde isten çıkarıldım. 5 gün sonra ameliyat oldum 25 ocak 2018 gününde rapor Şubat ayının 19’una kadar rapor aldım. Raporluyken işten çıkarıldım rapor parası alabilir miyim? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Cevap:
Merhabalar,
Daha önce bu konu ile ilgili bir paylaşımda bulunmuştuk fakat sizin sorunuz daha çok işverenin işlemleri ile alakalı olduğu için tekrardan bilgilendirme gereği hissettik.
Sizin de bildiğiniz gibi, sigortalılığın sona ermesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun 9. maddesinde hüküm altına alınmıştır.
Buna göre Hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında sigortalılık;
a) İlgili kanunlar gereği sigortalının ücretsiz izinli olması, greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde, bu hallerin sona ermesini,
b) Diğer hallerde ise sigortalının hizmet akdinin sona erdiği tarihi takip eden 10. günden başlanarak yitirilmiş sayılır.
Sigortalının, geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık halinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde istirahat süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeye devam edilir.”
Sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden ve niteliğin yitirilmesine kadar geçen süre içerisinde (ilk 10 gün) aldığı istirahat raporundan sonra aynı vakaa türünden devam niteliğinde olan raporlardan sadece ilk rapor için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmekte, diğerlerine ise ödenmemektedir.
Raporluyken işten çıkarıldım rapor parası alabilir miyim? Ne yapmalıyım?
Eğer işten çıkış tarihinizden itibaren 10 gün içerisinde rapor alırsanız. Bu raporun ödeneğinden faydalanabilirsiniz. Eğer 10 günlük süre geçer ise, ne yazık ki rapor parasından faydalanmanız mümkün olmayacaktır.
Bunun için sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. İşvereniniz raporunuz ile gerekli işlemleri yapacak ve siz de rapor paranızı herhangi bir PTT şubesinden tahsil edebileceksiniz.
Kısaca süreci özetlememiz gerekir ise şayet;
- Hastane raporunuzu sisteme girdikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu E-ödenek sistemi aracılığıyla işverenden rapor onayı ister.
- İşverenler rapor onayı yaparken, karşılarına ” sigortalılık devam ediyor mu? ” diye bir soru çıkar. İşveren bu soruyu evet ya da hayır diye cevaplandırır. Evet derse zaten bir sorun yok fakat hayır derlerse bu sefer sistem kendilerine işten çıkış tarihini de yazmalarını isteyecektir. Sizin rapor başlangıcınız ile işten çıkışınız 10 günlük süre içerisindeyse herhangi bir problem ile karşılaşmaz, ödenekten faydalanabilirsiniz. Bu konu ile ilgili ekran görüntüsünü aşağıdadır.
- Raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermenize artık gerek yok.
- Bazı raporlar işverenlerin kullandığı ” iş görememezlik ” bölümünde gözükmüyor. Bunun için işvereniniz ile irtibata geçmenizde bir sakınca yok. İşveren raporu sistemde göremiyorum der ise, bu sefer raporun yazıldığı hastane ile irtibata geçip raporun sisteme tekrardan girilmesini talep edebilirsiniz. ( zaman zaman yoğunluktan dolayı unutulabiliyor ) Buna rağmen işvereniniz raporu görmüyor ise, elinizdeki kağıt raporun bir fotokopisini işvereninize verebilirsiniz. İşverenler bu tarz durumlarda rapor girişlerini manuel bir şekilde yapabilir. Ayrıca ödenek ile ilgili E-devlet’ten gerekli kontrolleri de yapabilirsiniz.
SGK ödemeleri artık PTT’den yapacak
İşten ayrılan işçi rapor parası alabilir mi?
eşim adilcevaz ilçe müftülüğünde geçici fahri kuran kursu öğreticisi olarak çalışmaktaydı.08.01.2019 da doğum öncesi analık raporu vermiş olup izne ayrılmıştır. 2 hafta sonra haberimiz olmadan 08.01.2018 tarihli sigorta çıkışı verilmiş olup analık iş göremezlik ödeneğinin alınmasına engel olunmuştur. haklarımızın ihlal edildiği görüşündeyim. ne yapmamız gerekiyor fahrilarin hakları nelerdir
Okan Bey merhaba,
normal şartlarda istirahat raporlu veya hastanede tedavisi devam işçi işten çıkarılamaz. Ancak, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin (I) bendi gereğince;
“işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin iş yerindeki çalışma süresine göre gene aynı kanunun 17. meddesinde ki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.
Bu duruma itiraz edebilirsiniz.
Görüşmek üzere,