Soru: Merhaba, altı yıldır çalışmakta olduğum iş yerinden ayrılmak istiyorum fakat işverenim benim çıkışımı vermeyeceğini, ihbar süresi boyunca çalışmam gerektiğini söylüyor. Benim o kadar süre daha çalışmam mümkün değil, çünkü başka bir iş buldum orası bekliyor. Bu durumda en hızlı ve kolay şekilde işten ayrılmak için ne yapmam gerekiyor? Bana yardımcı olur musunuz? İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İş hayatında işveren sıklıkla karşılaştığımız durumlardan bir tanesi ihbar süresidir. Bu konular ile ilgili taraflar zaman zaman fikir ayrılıklarına düşse de, tabii olduğumuz 4857 Sayılı İş Kanunu aracılığıyla bu konuya çok net bir şekilde açıklık getirilmiş.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi gereği,
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş sayılır.
Gerek işçi, gerekse işveren farketmeksizin, yukarıda belirtilen sürelere riayet etmeyen taraf karşı tarafa ihbar süresi kadar tazminat ödemek ile yükümlüdür.
Nasıl ki işveren sizi işten çıkartırken bu sürelere dikkat etmesi gerekiyor ise, siz de işten ayrılırken bu sürelere dikkat etmek zorundasınız.
İşveren işçinin istifasını kabul etmek zorunda değildir
İhbar süresi ücretini işverene peşin ödeyerek iş akdinizi feshedebilirsiniz.
Nasıl ki işçinin iş akdini fesheden işveren, işçiyi ya ihbar süresi kadar çalıştırmak ya da çalıştırmayacak ise ihbar tazminatını ödemek zorundaysa, aynı durum işçiler içinde geçerlidir. Başka bir iş bulduğunuz için, işten ayrılmanız kadar doğal bir durum yok ve bu sizin en doğal hakkınız ama ne yazık ki kanun hükümlerine göre hareket etmek durumundasınız. Bu şartlarda iki seçeneğiniz bulunmakta. Ya işvereninizin size dediği gibi, ihbar süreniz kadar çalışmaya devam edip, ihbar sürenizin bitiminde iş yerinden ayrılacaksınız ya da ihbar süreniz kadar ücretinizi işvereninize peşin olarak ödeyerek anında iş akdinizi feshedeceksiniz.
İşveren arzu eder ise, mahkeme kanalıyla ihbar tazminatını sizden tahsil eder.
İşverenler genellikle bu tarz bir yola başvurmaz ama eğer işçi, işveren ile inatlaşır ve bu sürelere uymadan iş akdini fesheder ise, işveren arzu ettiği taktirde, bu tutarı işçiden tahsil edebilir.
Özetleyecek olursak şayet;
Yeni bir iş nedeniyle mevcut iş yerinizden anında ayrılabilirsiniz. Fakat bu durum için işvereniniz ile anlaşmak durumundasınız. İşverenin her istifa eden işçisinin istifasını kabul edecek diye bir durum söz konusu değildir. İşveren arzu eder ise, istifa etmek isteyen işçisinin ihbar süresi kadar çalışmasını talep edebilir. İşverenin bu talebine işçi, ya çalışarak ya da ihbar ücretini peşin ödeyerek karşılık vermek zorundadır. Bu iki seçeneğe de uymayan işçi, işverenin iş mahkemelerine talebi doğrultusunda işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.