Cv’de yapılan hile tazminatsız işten çıkarılma sebebidir
Soru: Merhaba, firmamızda iki senedir görev yapan satış temsilcimizin, cv’sinde beyan ettiğinden farklı bir eğitim düzeyinde olduğunu farkettik. Arkadaşın işinden memnunuz ama bize ilk işe alımda yalan söylemiş olması açıkçası hayal kırıklığı yaşamamıza sebep oldu. Bu konu hakkında işverenlerin yaptırımları nelerdir? Benimle bu konu hakkında bilgi paylaşabilir misiniz? Kolay gelsin.
Cevap:
Merhaba,
Kişinin yapmış olduğu iş başvurusundan sonra, işverenler tarafından iş görüşmelerine davet edilmenin en önemli adımı özgeçmişlerdir. Özgeçmişler de iş başvurusu yapan kişi, işverenlere ilgili görev ya da pozisyon için uygun olup olmadığını göstermeye çalışır. Bu nedenle başvuru sahibi tarafından başarılı bir şekilde düzenlenen cv çok önemlidir.
Başvuru sahibinin işverenlere gönderdiği cv’ler de, neyi bilip bilmediği, hangi görevde ne kadar süre çalıştığını, hangi eğitimleri aldığını gösterir. Kişi ben şu okuldan mezunum ya da şu eğitimleri aldım, şu kadar tecrübeye sahibim gibi sizlere sunduğu bilgilerin kanıtı işverenlere verilen özgeçmişlerdir.
Tabi ki özgeçmişlerin sadece düzgün bir şekilde hazırlanması tek başına bir şey ifade etmemektedir. Aynı zaman da özgeçmiş düzenleyen kişinin, özgeçmişinde yalan beyan da bulunmaması çok büyük önem arz etmektedir.
Siz, üniversite mezunu bir personel arıyorken, başvuru yapan kişinin sahte belgeler ile kendisini üniversite mezunu olarak göstermesi hem insanı hem de hukuki açıdan şuç teşkil etmektedir. Konuyu sadece eğitim düzeyi ile sınırlandırmamak gerekir. İş başvurusu yapan kişinin, özgeçmişinde işverenine beyan ettiği tüm özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu işverenlerin en doğal hakkıdır. Sırf iş sahibi olmak için işvereni yanıltmak işçiler için ileride daha büyük sıkıntılar doğurabilir.
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
Madde 25 – Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesi’nin II-a bendinde konu ile ilgili;
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
Açıklamalarına yer verilmiş ve hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda ki kanun hükmünden de anlaşılacağı gibi, eğer işe giriş esnasında çalışanınız size yanlış ve yanıltıcı bir beyan da bulunup, aslında olması gerekenden farklı bilgiler verdi ve o sayede işe alındıysa. İlgili çalışanın iş akdini, bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshetme hakkına sahipsiniz.